Lapte și miere în școli. Fiecare elev va primi câte un borcan

FOTO: DagnyWalter/Pixabay.com
FOTO: DagnyWalter/Pixabay.com

Preșcolarii și elevii până clasa a IV-a vor primi lunar, începând cu 2019, câte un borcan de miere polifloră de 250 de mililitri. Potrivit proiectului depus de parlamentari PSD și ALDE, mierea va fi ambalată în borcane, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii. Acest program a mai existat, însă a fost suspendat în 2015.

Mierea va fi distribuită inclusiv în școlile particulare. „Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare”, se arată în proiectul legislativ.

Achiziționarea mierii de albine, transportul și distribuția pot fi făcute și de consiliile județene sau locale, cu asistența direcțiilor pentru agricultură.

„Am gândit Programul de miere în şcoli. Ne dorim ca fiecare copil să primească, lunar, un borcan de 350 de grame. Am mai încercat o dată şi în urmă cu câţiva ani, este prins în buget”, a spus Daea, în luna octombrie a anului trecut, la Slatina.

În paralel, în școli continuă și programul „Cornul și laptele”. Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017 – 2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Guvernul precizează că aproximativ 2,074 milioane de preşcolari şi elevi beneficiază de acest program. Finanţarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul şcolar 2017 – 2018, de la bugetul de stat, este prevăzută suma de 377,08 milioane lei.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeaşi perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton.

FOTO: DagnyWalter/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.