Cu cât vor crește salariile profesorilor, după mărirea oferită de Guvern. Trei exemple concrete

FOTO: WOKANDAPIX/Pixabay,com
FOTO: WOKANDAPIX/Pixabay,com

Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care salariile profesorilor vor crește cu 1.000 de lei brut, iar cel al personalului nedidactic cu 400 de lei brut.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat și trei exemple:

  • Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.
  • Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă e să vorbim pe venituri, e o altă discuție.

Ministrul Deca a declarat că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecințe precum preprogramarea de examen sau prelungirea anului școlar.

„Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase şi am făcut apel la înţelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat, textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase. (…)

Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat. În opinia noastră practic, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase”, a transmis ministrul Educaţiei.

Sindicaliștii nu sunt de acord cu soluția Guvernului și anunță că profesorii vor continua greva.