USR vrea să schimbe Curtea Constituțională

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Mai mulți parlamentari ai Uniunii Salvați România propun schimbarea prevederilor privind Curtea Constituțională, care, spun ei, nu ar trebui să fie influențată politic.

Reprezentanții USR vor să crească numărul de judecători ai Curții Constituționale la 12, față de 9 nouă judecători câți sunt în prezenți. În caz de egalitate de voturi, președintele CCR ar urma să aibă ultimul cuvânt.

În prezent, Curtea Constituțională este compusă din 9 judecători: 3 sunt numiți de Camera Deputaților, 3 de Senat și 3 de Președintele României.

Parlamentarii USR vor să modifice și procedura de numire a judecătorilor CCR, după cum urmează:

a. șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general,
b. trei să fie numiți de Președinte,
c. trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;

USR mai propune interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii, creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani, președintele CCR să nu poată fi reales în această funcție, toate atribuțiile CCR să fie prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică.

USR își motivează astfel inițiativa:

”Dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă. Pentru aceste motive propunem ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali. Vrem ca și puterea judecătorească să fie implicată, în mod consistent, în această procedură”.