USR vrea reducerea impozitelor pe salarii și zero taxe pentru cele minime

FOTO: GreatNews.ro salariul minim brut
FOTO: GreatNews.ro

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că partidul său, dacă va ajunge la guvernare, ar urma să susțină o impozitare mai scăzută pentru salariile din România. De asemenea, pentru salariul minim trebuie impozitare zero.

„România este pe primul loc în UE la sărăcia în muncă. Adică avem cel mai mare procentaj de oameni care, deși muncesc, sunt în sărăcie. Asta se întâmplă pentru că mai suntem campioni undeva, anume avem și cea mai dură impozitare a muncii pe salariul minim. În loc ca statul să ușureze povara fiscală pe muncă, politicienii au preferat întotdeauna să crească cheltuielile.

De ce? Pentru că orice cheltuială e bună atât timp cât pleacă din pixul lor și nu rămâne în buzunarul nostru. Nu contează ce, salarii pentru activul de partid, pensii speciale, investiții prin PNDL. Cheltuieli mai mari ale statului înseamnă mai multă putere pentru ei. Fie că sunt contracte bănoase cu statul sau subvenții pentru prieteni, politicienii acolo au putere de decizie. Pe când dacă ar fi lăsat mai mulți bani la oamenii, atunci puterea de decizie era a oamenilor care au muncit.

Și să nu uităm, cea mai mare taxă ascunsă unde statul nostru este campion: inflația. România e de multă vreme pe locul întâi în Europa la inflație. De ce? Pe scurt pentru că avem deficite foarte mari. Dar de ce avem aceste deficite? Pentru că partidul social democrat a ales să explodeze cheltuielile statului în ultimii doi ani (+46 miliarde în 2018 și +34 miliarde în 2017). Ne-au mințit că au bani suficienți, după care au început să tot introducă taxe noi”, a scris deputatul USR Năsui pe Facebook.

Acesta mai adaugă că România are nevoie de reformă „ca de aer”. ”Dacă nu mai vrem să fim pe locul întâi la atâtea performanțe negative și dacă nu mai vrem să plece pur și simplu românii din țară avem nevoie de reforme reale. Reformă în educație. Reformă în sănătate. Dar, mai ales, reformă în economie. Trebuie să reducem taxele pe muncă prin scutirea salariului minim (#ZeroTaxePeSalariulMinim) și să încurajăm anterprenoriatul mic și mijlociu prin debirocratizare masivă. Pentru toate acestea trebuie #viziune și #curaj. Doar așa vom putea repara România”, a mai precizat Claudiu Năsui.

Orban nu e de acord

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu poate fi de acord cu neimpozitarea salariului minim.

„Același lucru l-a promis PSD în programul de guvernare, neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei. E un principiu care e fundamental, care ține de egalitate în fața legii, de egalitatea de șanse, de neutralitatea fiscală, de justa aşezare a sarcinii fiscale.

Orice venit este impozitat este o regulă fundamentală. Pentru că oamenii plătesc impozite ca să aibă drumuri, să le fie păzite proprietățile, să aibă acces la justiție, să fie apărată țara prin intermediul armatei. De aceste lucruri beneficiază orice cetățean și orice cetățean trebuie să contribuie. Aici filosofia fiscală este o filosofie care ține de o etică fiscală care ține de colectarea și de cheltuirea banilor publici”, a declarat Ludovic Orban într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Impozitarea salariilor. Comparație cu alte state

Potrivit unei analize Deloitte România, prezentată de Hotnews.ro, Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%), iar România, cea mai înaltă rată, de 42%, media fiind 21%.

Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.