USR propune Legea Mirosurilor

FOTO: Alexas_Foto/Pixabay.com
FOTO: Alexas_Foto/Pixabay.com

Parlamentarii USR au depus un proiect de lege referitor la calitatea aerului din preajma depozitelor de deșeuri, fermelor zootehnice sau combinatelor petro-chimice.

„Această lege va da un instrument puternic Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situații în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută in limitele date de Legea Calității Aerului.

Ca reprezentant al unei comunități grav afectate de mirosuri pestilențiale de ani de zile, sunt foarte bucuros că am reușit să construim un grup de lucru la Clusterul de Mediu USR care să transforme această lege în realitate”, a declarat deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Printre altela, legea definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

De asemenea, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Propunerea legislativă a fost semnată de numeroși parlamentari de la mai multe partide politice. Anul viitor, ea va fi dezbătută în comisiile de specialitate și va ajunge pe masa senatorilor și deputaților pentru adoptare.

FOTO: Alexas_Foto/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.