Ursula von der Leyen propune plafonarea prețului la gaz în UE

Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook
Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite că Uniunea Europeană ar trebui să introducă plafonarea temporară a prețului la gaze naturale, până când va fi adoptat un nou index al prețurilor. De asemenea, mai propune și un sistem comun de achiziție a energiei.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a mai spus că urmează să explice într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, ce măsuri ar trebui să ia UE.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.