Ursul panda ar putea fi originar din Spania

ursul_panda_originar_din_europa_spania
Foto: Aaron Logan www.lightmatter.net Wikimedia Commons

O rudă preistorică a ursului panda a fost descoperită în Spania, iar unii cercetători cred că îndrăgiții urși ar putea fi originari din Europa, relatează nationalgeographic.com.

Specia de urși – denumită de oamenii de știință Agriarctos beatrix – a trăit în păduri umede din actuala Spanie, în urmă cu 11 milioane de ani. Cercetătorii au descoperit recent dinți fosili ai acestui animal în apropiere de orașul Zaragoza.

După ce dinții au fost analizați, paleontologii au ajuns la concluzia că aparțineau unei specii de urs înrudite cu ursul panda, a explicat pentru sursa citată Juan Abella, paleobiolog la Muzeul Național de Științe Naturale din Madrid. Abella și colegii săi cred că Agriarctos beatrix avea blana de culoare albă și neagră, asemenea ursului panda.

Cântărind aproximativ 60 de kilograme, Agriarctos beatrix avea dimensiuni mai reduse decât cele mai mici specii de urși din prezent.

Potrivit lui Abella, originea ursului panda s-ar afla în regiunile calde și umede din sud-vestul Europei, și nu în China. Până acum nu au fost descoperite fosile ale ursului Agriarctos beatrix în afara Spaniei. Însă alți specialiști spun că, deși Agriarctos beatrix și ursul panda modern ar putea fi rude, este nevoie de mai multe dovezi pentru a stabili că ursul panda este  originar din Europa.

Ursul panda se află pe lista speciilor amenințate, alcătuită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Potrivit estimărilor, în sălbăticie (China) mai trăiesc doar în jur de 1.500-3.000 de urși panda.

Mai multe informații despre ruda preistorică a ursului panda puteți afla aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.