Urșii devin cameramani. Au fost publicate în premieră imagini video filmate de urșii din România

urs filmare cameră bear again hășmaș
Foto: Wild Wonders of Europe / Staffan Widstrand / WWF

ONG-ul de mediu World Wide Fund a lansat campania online „Urșii devin cameramani”. Publicul larg va putea urmări pe social media primele imagini video surprinse cu ajutorul unor colare video montate anul acesta, în perioada august-octombrie, pe doi dintre puii de urs de la Bear Again.

Campania face parte dintr-un demers de monitorizare a speciilor de carnivore mari din România, derulat de WWF și partenerii săi în cadrul proiectului LIFE #EuroLargeCarnivores.

Cadrele surprinse de acești urși completează imaginea conturată de datele colectate de WWF în trecut. Clipurile video surprind activitățile puilor de urs prin Munții Hășmaș, acolo unde se află și orfelinatul de urși Bear Again, și conțin informații despre specie și modul în care interacționează semenii între ei.

Aceste date urmau să fie analizate și comparate cu cele colectate de un urs aflat în sălbăticie, însă urmele acestuia s-au pierdut, subit, în Ucraina. Ursul, un mascul de 3-4 ani, relocat primăvara trecută în Munții Călimani de către Asociația de Vânătoare Turul și Asociația Grupul Milvus, a parcurs peste 500 km în România și a străbătut peste 40 fonduri cinegetice, până să treacă granița în Ucraina. O lună și jumătate mai târziu, după ce a mai parcurs încă peste 300 km pe mai multe fonduri din țara vecină, a fost pierdut semnalul transmis de colarul acestuia, fie pentru că emițătorul s-a defectat, fie pentru că ursul a fost braconat.

„Cercetările din teren, desfășurate atât în România, cât și în Ucraina, sugerează că cel mai probabil acesta a fost braconat, scenariu susținut și de către unii localnici din zona din care echipamentul de monitorizare a transmis ultimele date”, a declarat Marius G. Berchi, manager de proiect coridoare și arii protejate la WWF România.

Cine sunt cameramanii?

Cei doi pui de urs din campanie sunt un mascul și o femelă care au ajuns în 2020 la orfelinatul de urși. Abia au împlinit doi ani și urmează să își croiască drum în sălbăticie, liberi, în pădurile din Carpați, începând din primăvara viitoare.

Care este rolul ursului în natură?

Ursul se află în vârful piramidei trofice, ceea ce înseamnă că are un rol-cheie în menținerea echilibrului în ecosistemele din care face parte, hrănindu-se cu cerbi, căpriori, mistreți, dar și cu mamifere mai mici ale căror populații odată crescute excesiv ar pune în pericol vegetația. Pentru că este omnivor și se deplasează pe distanțe lungi, ursul are un rol important în răspândirea semințelor de la diferite plante. Ursul este și un sanitar al pădurii, consumând inclusiv cadavre ale sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna.

Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores este co-finanțat de Uniunea Europeană, care de-a lungul anilor a susținut financiar sute de oameni pentru dezvoltarea și implementarea măsurilor de protecție în fața carnivorelor mari. Scopul principal este crearea unei platforme de schimb de bune practici între persoanele interesate din zonele populate de specii de carnivore mari.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: