Urșii au ajuns într-o zonă din România în care n-au mai trăit de sute de ani

ursul brun
Ursul brun este simbolul faunei sălbatice din România. Foto: Francis C. Franklin via Wikimedia Commons

În căutare de hrană, urșii au ajuns să-și extindă teritorii în care n-au mai trăit de sute de ani, potrivit specialiștilor. În Lunca Prutului, în Botoșani, au fost filmați trei urși, inclusiv o ursoiacă cu pui. Autoritățile au intrat în alertă.

Este vorba despre ursul brun, o specie care preferă zonele montane. Inițial, primii doi urşi au fost văzuţi în zona pădurilor dese de la Hudeşti şi Havârna, în nordul extrem al judeţului Botoşani. Era vorba despre doi masculi tineri.  Ultima apariţie a fost înregistrată în pădurile de la Conceşti, nu departe de Hudeşti şi Havârna, adică în acelaşi areal. De această dată era vorba despre o ursoaică cu pui.

Toate datele indică faptul că în codrii din nordul judeţului s-au stabilit urşi, cel mai probabil, spun autorităţile veniţi din  Ucraina. Prezenţa ursoaicei cu pui, în special, a tras un semnal de alarmă.

Prefectul a convocat o şedinţă de urgenţă cu DSVSA, Garda de Mediu, Direcţia Silvică şi Asociaţia Vânătorilor. Va începe o monitorizare atentă pentru a fi evitate incidentele nefericite.

Pericolul este reprezentat de păşunile de la marginea pădurii unde localnicii îşi lasă animalele pe timpul zilei. Botoşaniul nu a mai avut populaţie de urs, cel mai probabil, din Evul Mediu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.