Urmează două zile cu fenomene extreme și o răcire accentuată a vremii

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Meteorologii anunță că sunt așteptate ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 40 litri/mp în următoarele două zile. Vântul va crea probleme și va bate în rafale cu viteze de până la 75 km/h.

De asemenea, temperaturile de la începutul săptămânii vor fi mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat la Digi24 că va fi un fenomen semnificativ de răcire a vremii.

„Ne așteaptă încă două zile de fenomene extreme. Luni și marți, în aproape toată țara, temperaturile nu vor mai depăși 24-25 de grade, ceea ce înseamnă o diferență semnificativă față de ceea ce am înregistrat duminică, 33 de grade care au fost resimțite chiar de 37-38 de grade. Întreaga săptămână 13-20 iulie va fi caracterizată la nivelul întregii țări de temperaturi la nivelul sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar și cele mai mari abateri negative sunt de așteptat în jumătatea nordică a țării”, a spus Elena Mateescu.

Meteorologul a mai spus că anul acesta au fost date 120 de coduri roșii, un număr record de avertizări. Ca o comparație, în vara lui 2019 au fost date doar 64 de avertizări de tip cod roșu.

Aseară, a fost emis un cod roșu în județul roșu în Buzău, pentru localitățile: Nehoiu, Pătârlagele, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Pănătău, Mânzălești, Bisoca, Cătina, Brăești, Colți, Bozioru, Odăile, Chiliile.

Au fost prognozate ploi torențiale, vijelii, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărci electrice și grindină.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.