Uriașa gaură neagră din centrul Căii Lactee va înghiți un nor de gaz

Chandra
Sagittarius A / Foto: NASA/CXC/MIT/F. Baganoff, R. Shcherbakov et al.

Oamenii de știință au identificat un nor de gaz imens care se îndreaptă spre gaura neagră din centrul galaxiei noastre, relatează BBC. Faptul că găurile negre atrag materia din apropiere nu mai este demult o noutate, dar va fi pentru prima dată când cercetătorii au ocazia să vadă o gaură neagră devorând un astfel de nor.

Pe măsură ce gazul este înghițit, zona turbulentă din jurul găurii negre va deveni neobișnuit de strălucitoare, oferindu-le astronomilor șansa de a afla lucruri noi despre ea.

Potrivit unui articol din revista „Nature”, spectacolul va fi vizibil la jumătatea anului 2013. Cercetătorii care folosesc marele telescop (Very Large Telescope) de la Observatorul European de Sud estimează că norul are o masă de trei ori mai mare decât a Pământului. De asemenea, ei spun că norul și-a dublat viteza de-a lungul ultimilor șapte ani, ajungând la 2.350 de kilometri pe secundă.

Gaura noastră neagră, denumită „Sagittarius A”, se află la aproximativ 27.000 de ani lumină distanță de Pământ, și are o masă de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât a Soarelui. Dincolo de un anumit punct nu-i poate scăpa nimic: până și lumina va fi atrasă și înghițită de gaura neagră.