Urgențele medicale se vor trata și la privat. Schimbare importantă și pentru bolnavii cronici

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

Spitalele private vor asigura și servicii medicale de urgență decontate integral de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată de Guvern în ședința de aseară, potrivit Hotnews.ro.

Lista cu spitalele care vor putea asigura astfel de servicii va fi stabilită prin Ordin de ministru. Potrivit textului OUG, spitalele private vor putea asigura servicii medicale de urgență fără să încaseze niciun fel de sumă suplimentară de la pacienți.

Ordonanța de Urgență dată aseară de Guvern arată că toate „cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență”.

O altă măsură importantă în domeniul sănătății luată de Guvern se referă la tratarea bolnavilor cronici. Mai exact, pacienții care suferă de boli cronice și beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitalele și clinicile private.

Până acum, tratarea pacienților cu boli cronice la privat era posibilă doar în cazul încare era depășită capacitatea spitalelor de stat.

Vor putea alege dacă se tratează la stat sau la privat, bolnavii de cancer, infecție HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare.

De asemenea, foarte important, în Ordonanța de Urgență se precizează clar că „furnizorii privați de servicii de sănătate nu pot încasa de la pacienți sume suplimentare față de cele decontate de stat”.