Uraganul Dorian „călătorește” spre Europa. Meteorologii spun că nu sunt motive de panică

FOTO: 12019/Pixabay.com
FOTO: 12019/Pixabay.com

Uraganul care a făcut ravagii în Bahamas, Florida, Carolina de Sud și de Nord va ajunge în final în Europa. Potrivit wetter.de, uraganul ar putea călători de-a latul Oceanului Atalantic, însă își va pierde din intensitate și capacitate până va ajunge la stadiul de simplă furtună.

Mai mult, potrivit meteorologilor, în mod paradoxal, ex-uraganul Dorian va aduce pe continentul european o vreme caldă la început de toamnă în unele zone ale Europei. Mai exact, acest fenomen va permite unor curenți de aer cald dinspre Insulele Azore să ajungă pe continent. Însă, în zone din Marea Britanie și în zona scandinavă, vor fi rafale de vânt și ploi reci.

Puterea uraganelor este influențată de cât de tare suflă vântul în atmosfera superioară. Atunci când vântul lipsește în acea porțiune, uraganele au o putere disproporționată. De asemenea, pentru că nu există mișcare nici sus și nici jos, uraganul se mișcă extrem de încet și provoacă distrugeri uriașe.

În urma uraganului Dorian au murit cel puțin șapte persoane și alte zeci sunt date dispărute. Crucea Roșie estimează că în jur de 13.000 de locuințe au fost distruse sau au suferit daune severe.

Viteza maximă a vântului atinsă de Dorian în Bahamas a fost de 362 km/h, iar ploile torențiale au provocat inundații în care nivelul maxim atins de către apele pluviale a fost de 76 de centimetri. Vântul puternic și presiunea scăzută a dus la apariția unor valuri și de șapte metri.

FOTO: 12019/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.