Unu din cinci bilete pe trenurile CFR este emis pentru studenți

trenuri anulate tren cfr călători
FOTO: Facebook/CFR Calatori

O cincime din călătorii care au circulat anul trecut pe căile ferate române a fost reprezentată de studenți, care se bucură de gratuitate.

Potrivit datelor furnizate de CFR Călători, anul trecut au fost efectuate aproximativ 65 de milioane de călătorii, dintre care doar 15% au ales să circule cu operatorii privați.

”Indicatorul reprezentativ pentru activitatea companiei este “călători km”, fiind stabilit în cadrul Contractului de Servicii Publice (CSP) încheiat între CFR Călători și Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Reformă Feroviară. Valoarea indicatorului “călători km” realizați în anul 2018 pe rutele stabilite în cadrul CSP a fost peste 4.923 mil cal.km”, a anunțat compania feroviară de stat, citată de Hotnews.

”Din numărul total de bilete vândute în 2018, un procent de circa 20% îl reprezintă biletele emise pentru studenți”, adaugă reprezentanții CFR.

Compania nu a dorit să publice suma totală care reprezintă biletele gratuite oferite studenților în 2018, însă cu un an mai devreme aceasta se apropia de 200 de milioane de lei.

Principala problemă a CFR Călători este lipsa vagoanelor. Compania se bazează pe 800 de vagoane folosite zilnic, plus alte 400 care nu sunt însă apte de funcționare.

CFR a anunțat că în următorii doi ani va repara 670 de vagoane.

Chiar și așa, ritmul de reabilitare a vagoanelor este extrem de lent.

”Au fost efectuate reparaţii planificate de tip RTG şi RP la un număr de circa 400 de vagoane și de tip RGM (reparație generală cu modernizare) la un număr de 24 de vagoane”, completează reprezentanții companiei de stat.