Unii profesori cer „spor de radiații” pentru că predau online

FOTO: StartupStockPhotos/Pixabay.com
FOTO: StartupStockPhotos/Pixabay.com

Un sindicat din educație cere Guvernului să acorde „spor de radiații” profesorilor care predau online, susținând că dispozitivele pe care le folosesc ar putea afecta sănătatea. Nu toți profesorii susțin această idee, iar specialiștii în domeniu spun că monitoarele de acum nu emit radiații.

„Sunt radiații optice, cu varii lungimi de undă, dar a căror intensitate este măcar sub 10 la sută din pragul de maximă intensitate admis”, a explicat fizicianul Silviu Gurlui, la Digi24.

Secretarul general al sindicatului FSLI, Cornelia Popa Stavri susține că acest spor îl iau alți angajați bugetari, din alte sectoare și invocă Hotărârea de Guvern nr. 34 din 2018 cu privire la regulamentul cadru privind acordarea sporurilor condițiilor de muncă pentru personalul bugetar din învățământ.

„Vă aduc la cunoștință că sunt foarte multe unități bugetare care beneficiază de spor de condiții vătămătoare și periculoase și se aplică acest spor, lucrează tot cu astfel de calculatoare, ba chiar performante. Nu înțeleg de ce se pune problema în domeniul educației că nu ar fi necesar un astfel de spor”, a declarat Cornelia Popa Stavri, la Digi24. Însă a recunoscut sporul acesta s-a aplicat o perioadă în urma unor măsurători din 1996.

În urmă cu o săptămână, o învățătoare de la școala din Ocnița, Dâmbovița, a rămas fără contract de muncă pentru că a refuzat să predea online. Este primul cadru didactic căruia i s-a aplicat această măsură pentru că nu a predat online.

Învățătoarea, care se află aproape de vârsta pensionării, ar fi refuzat să predea online din primăvară și nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate didactică în acea perioadă, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița. Cercetarea disciplinară a început în toamnă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.