Ungaria l-a chemat la discuții pe ambasadorul Ucrainei: „Liderii ucraineni să înceteze insultele la adresa ungurilor”

Péter Szijjártó FOTO: Wikimedia Commons
Péter Szijjártó FOTO: Wikimedia Commons

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru a explica ceea ce spune că ar fi declarații ofensatoare la adresa Ungariei.

Într-o postare pe Facebook, ministerul ungar de externe spune că țara sa are o poziție clară în privința războiului din Ucraina:

„Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”. În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, a arătat ministrul. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat Szijjarto.

Ministrul de externe a mai transmis și că Guvernul de la Budapesta nu va risca pacea și sercuritatea ungurilor, prin urmare „nu va trimite arme și nu va vota pentru sancțiuni energetice” împotriva Rusiei.

El a mai spus că ungurii şi-au spus părerea „clară şi uşor de înţeles” în această privinţă la alegerile generale de duminică, la care partidul de guvernământ Fidesz a obţinut o victorie categorică.

„Putem constata că Ucraina ar fi dorit un alt rezultat în interesul său şi nu vom discuta acest lucru: ei pun interesele ucrainenilor pe primul loc şi noi facem la fel pentru unguri”, a continuat el.