Uneori pur și simplu nu poți aștepta. Cum să eviți birocrația în situațiile urgente

Foto: Shutterstock

Când ai o urgență, ultimul lucru care vrei să ți se întâmple e să rămâi blocat la o coadă sau să alergi după acte între instituții. Din păcate, multe dintre organizațiile și autoritățile cu care avem de-a face în viața de zi cu zi au procese de lucru lente, îngreunate de birocrație.

Asta ne consumă timp, bani și efort, însă am ajuns, în timp, să acceptăm această situație. Însă există și momente când timpul este un factor crucial pentru tine, iar atunci ar trebui să știi ce opțiuni ai pentru a ocoli birocrația.

Dificultățile financiare

Unele dintre cele mai comune urgențe pe care le poți avea sunt cele de natură financiară. De multe ori, factori în afara controlului nostru, cum ar fi o întârziere la salariu sau o cheltuială mare, neașteptată pot să-ți dezechilibreze bugetul. În aceste situații, un credit bancar nu este o opțiune, chiar și dacă ai o probitate financiară foarte bună. Asta pentru că durează, pur și simplu, prea mult timp.

În aceste situații, vrei să ocolești birocrația bancară, dar să obții totuși banii de care ai nevoie, până la următorul salariu. Ca să faci asta poți accesa un credit rapid. Vei primi banii de care ai nevoie, în timp util, dar fără să treci prin aceleași procese birocratice ca la o bancă.

Călătoriile în străinătate

Înainte de o călătorie în străinătate, ultimul lucru care vrei să ți se întâmple e să realizezi că pașaportul tău e expirat. Eliberarea unui pașaport în regim normal durează până la două săptămâni, ceea ce poate să te facă să pierzi o întâlnire de afaceri importantă sau să te împiedice să faci o operație necesară în străinătate. Din fericire, în aceste situații, poți solicita eliberarea unui pașaport în regim de urgență.

Eliberarea unui pașaport în regim de urgență durează, de regulă, între 2 ore și 2 zile, o perioadă mult mai mică decât eliberarea sa în regim normal. Va trebui să plătești o taxă suplimentară de 258 de lei, însă în acest fel vei putea reduce foarte mult timpul de așteptare, lucru care poate conta mult, dacă ești presat de timp.

Operațiile medicale

Serviciile medicale ale statului vin mereu însoțite de multe procese birocratice care îți consumă timp și efort. Ai mereu nevoie de acte, precum trimiteri de la medic și acte doveditoare pentru consultații, iar lista de așteptare, în special în cazul operațiilor, e foarte lungă. Mai mult decât atât, deși serviciile medicale de stat ar trebui să fie gratuite, te poți trezi în situația de a fi nevoit să plătești pentru radiografii care ar trebui să fie gratuite, provizii medicale sau medicamente.

 

Toate astea, ca apoi să fii tratat cu echipamente și instrumente învechite, iar apoi să te recuperezi în condiții dificile. În această situație, pare o idee mult mai bună să apelezi la o clinică medicală privată. Nu doar că vei scăpa de toată birocrația și alergăturile pe la instituții, dar vei beneficia de tratament de calitate, în condiții decente, lucru care nu poate decât să îți îmbunătățească șansele de recuperare.

Birocrația excesivă poate avea multe efecte negative într-o societate. Invariabil, conduce la o risipă extraordinară de timp și resurse care ar putea fi folosite în scopuri utile. În momentul în care un funcționar îi solicită unui cetățean un act pe care îl poate obține foarte ușor el însuși, se face vinovat de birocrație, pentru că perpetuează aceste practici nefericite. Din fericire, era digitală aduce cu sine progrese care par să-și facă loc încetul cu încetul în societate, însă implementarea noilor tehnologii durează. Iar, cel puțin pentru moment, se pare că vom fi nevoiți să navigăm prin sistem cât de bine putem.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.