În ce țară trăiesc cei mai înalți bărbați? Românii au crescut 11 centimetri în ultima sută de ani

Olandezii sunt cei mai înalți oameni din lume (Youtube)
Olandezii sunt cei mai înalți oameni din lume (Youtube)

Un studiu de amploare, care a luat în calcul înălțimile medii ale locuitorilor din 187 de țări în ultimul secol, a arătat că în Europa trăiesc cei mai înalți oameni.

În medie, olandezii au o înălțime de 1,83 metri, în timp ce femeile din Letonia ajung la 1,70 m.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul eLife, care a luat în calcul tendințele de creștere din 187 de țări, începând cu anul 1914. Puteți consulta graficul mondial al înălțimii aici.

Studiul a descoperit că bărbații din Iran și femeile din Coreea de Sud au crescut cel mai mult în ultimul secol, avansând, în medie, cu 16, respectiv 20 de centimetri.

În România, media de înălțime a femeilor născute în 1896 era, în 1914, de 1,51 metri, în timp ce acum este de 1,62 m.

Bărbații români aveau o înălțime medie de 1,63 în urmă cu un secol. În prezent, românul de rând are o înățime de 1,74.

În ultima sută de anii, românii au crescut cu 11 centimetri.

Europa domină clasamentul înălțimii, în timp ce asiaticii au făcut cele mai mari progrese. Chiar și așa, cei mai scunzi oameni din lume sunt tot în Asia, în Timorul de Est, unde bărbații au o înălțime medie de doar 1,60 m.

Cele mai mici femei din lume sunt în Guatemala, la fel ca în 1914. Dacă în urmă cu un secol, femeile în vârstă de 18 ani abia depășeau 1,40 m, acum ele nu ajung, în medie, nici măcar la 1,50 m.

giphy (1)

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.