Unde este cel mai curat aer de pe Pământ

Antarctica. Foto: Pixabay

Cercetătorii americani susțin că au reușit să identifice cel mai curat aer de pe Pământ, unde nu există nicio particulă provocată de activitatea umană.

Este primul studiu care vizează compoziția cu bioaerosoli a aerului în Oceanul Sudic, care înconjoară Antarctica, iar oamenii de știință de la Universitatea Colorado State spun că atmosfera din această regiune nu a fost afectată de activitatea umană.

Cercetătorii au descoperit că aerul din jurul continentului înghețat nu a fost contaminat cu particule rezultate din arderea combustibililor fosili, din plantarea anumitor culturi sau de îngrășăminte chimice.

Poluarea aerului e provocată de aerosoli, care sunt particule lichide, solide sau gazoase suspendate în aer. Oamenii de știință au descoperit că Oceanul Sudic are doar aerosoli specifici regiunii.

Cel mai curat aer din lume, în jurul Antarcticii

”Datele ne arată că Oceanul Sudic este unul dintre puținele locuri de pe Pământ care nu a fost afectat aproape deloc de activitățile umane”, a spus cercetătorul Thomas Hill, citat de CNN.

Poluarea aerului provoacă, la nivel global, peste 7 milioane de decese anual. Alte studii au descoperit că un nivel crescut al poluării aerului crește riscul îmbolnăvirilor de inimă și de plămâni.

Peste 80% dintre cetățenii planetei care trăiesc în orașe ce monitorizează calitatea aerului sunt expuși unor concentrații mai mari de elemente poluante decât limitele prevăzute de Organizația Mondială a Sănătății.