Unde aruncăm masca după folosire. Ministru: „Trebuie arsă, e un deșeu medical”

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că măștile ar trebui să ajungă în gunoiul selectiv, pentru că sunt deșeuri medicale și trebuie neapărat să fie neutralizate.

Acesta mai adaugă că deșeurile neutralizate „ca la carte” sunt doar cele din spitale, însă oamenii nu pot duce măștile în locații unde sunt arse produse medicale folosite, singura soluție fiind tomberonul.

„Cel mai important este ca masca să nu ajungă pe stradă. Dacă se aruncă la gunoi, în principiu nu o să mai ajungă nici la păsări. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ sau cu un material special conceput pentru așa ceva, astfel că nu pot ajunge la păsări”, a explicat Tanczos Barna, la Digi24.

România se apropie de 4 milioane de persoane vaccinare. Peste 1.400 de medici de familie au primit vaccinuri anti-COVID 19 în cabinetele lor, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Topul celor 5 județe după vaccinarea la medicii de familie în mediul urban cuprinde Timiș, Dâmbovița, Călărași, București și Dolj. Topul celor 5 județe după vaccinarea la medicii de familie în mediul rural include Călărași, Dâmbovița, Timiș, Dolj și Bihor.

Cele mai multe persoane vaccinate raportate la numărul total de locuitori sunt în București și în județele Cluj, Sibiu, Brașov și Timiș.

„La București, rata de acoperire vaccinală este de 35,7,8% din populația rezidentă și 42,43% din populația eligibilă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pe locul doi se află județul Cluj cu o acoperire de 32,77% din populația rezidentă și de 38,6% din populația eligibilă, județul Sibiu, 26,2% din populația rezidentă și de 28,9% din cea eligibilă.

În top, urmează județul Brașov cu 25,4% și 30,9% și județul Timiș cu 24,8% și 29,5%. Pe ultimele cinci locuri sunt județele Neamț, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava.

În weekendul 14 – 16 mai au fost organizate la nivel național 29 de maratoane, în cadrul cărora s-au vaccinat peste 60.000 de persoane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.