Unde a învățat să gătească Gordon Ramsay înainte să-și deschidă primul restaurant  

FOTO: Dave Pullig/Wikimedia Commons
FOTO: Dave Pullig/Wikimedia Commons

Gordon Ramsay este una dintre vedetele de televiziune care și-a câștigat faima nu doar prin calitățile sale, ci și prin duritatea sa. Sunt mulți cei care spun că fără temperamentul său nu ar fi reușit niciodată să atragă atenția și să treacă de sticlă. Însă, colegii din domeniu, bucătarii, autori de carti de retete, spun că este, cu adevărat, unul dintre cei mai talentați chefi din lume. 

Ramsay s-a născut în Scoția și a început să fie atras de bucătărie din adolescență. Însă, la 19 ani a decis să studieze industria ospitalității și a intrat la North Oxfordshire Technical College, unde a învățat tainele managementului hotelier. Despre acest episod din viața sa, Ramsay spune că a fost „un accident”. 

Chiar din timpul școlii a început să cocheteze cu ideea de a deveni bucătar. La mijlocul anilor 1980 s-a angajat ca bucătar la Wroxton House Hotel. Apoi a plecat spre Londra, unde a fost angajat în mai multe restaurante. Viața sa de bucătar s-a schimbat după ce a ajuns să lucreze pentru Marco Pierre White, la Harveys. 

După aproape 3 ani de lucru la Harveys s-a decis că trebuie să înceapă să studieze mai multe bucătăria franceză. La doar 23 de ani, după mai multe colaborări cu bucătari francezi, Ramsay s-a mutat la Paris, pentru a lucra cu Guy Savoy și Joel Robuchon, ambii chefi cu stele Michelin.  

Timp de trei ani a studiat și a gătit în Franța, dar a decis să renunțe din cauza stresului fizic și mental. A vrut să ia un fel de vacanță și un an a acceptat să lucreze pe un iaht privat. Cu această ocazie a ajuns să călătorească destul de des în Sicilia și Sardinia, unde a învățat și despre bucătăria italiană.  

S-a întors în Londra în 1993, unde i s-a oferit postul de bucătar chef la restaurantul La Tante Claire, din Chelsea. În acel moment, restaurantul avea trei stele Michelin. 

Apoi Marco Pierre White i-a oferit să conducă un restaurant în care să aibă 10% din acțiuni. După venire lui Ramsay în bucătărie, restaurantul Aubergine a câștigat prima stea Michelin, apoi și pe a doua. După o dispută cu proprietarii, Ramsay pleacă și începe propriul drum în afaceri. În 1998, Ramsay, ajutat financiar de tatăl său vitreg deschide primul restaurant în Chelsea. 

Rețetele lui Gordon Ramsay sunt foarte populare și în România și se regăsesc pe lângă cărțile semnate de Jamie Oliver sau de bucătarii români Nicolai Tand, Laura Laurențiu sau Ligia Pop carti

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: