Unde a fost, în România, italianul confirmat cu noul coronavirus

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Bărbatul de 71 de ani confirmat, într-un spital din Rimini, cu noul coronavirus, a fost în România în perioada 18 – 22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, potrivit Ministerului Român de Externe. Italianul a aterizat pe Aeroportul din Craiova și apoi a locuit în județul Gorj.

În Gorj a luat contact cu soacra sa și cu alte persoane. „La acest moment, s-a declanșat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetățeanul italian a intrat în contact. De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcție de gradul de expunere”, precizează MAE.

MAE mai spune că „autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”.

Rudele partenerei italianului au fost izolate la domiciliu, unde le-au fost recoltate probe pentru analize. Alte două persoane care au intrat în contact cu italianul s-au dus singure la spital.

Prefectul județului Dolj, Dan Purcărescu, a anunțat că italianul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu cel puțin 50 de oameni, iar autoritățile încearcă acum să îi identifice.

Însă managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, medicul Adrian Streinu Cercel, spune că nu este cazul să ne îngrijorăm.

„Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic (…) Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr, pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic”, a declarat, la Digi 24, Streinu Cercel.

Potrivit G4Media.ro, Centrul de Comunicare Strategică a solicitat moderație și respectarea intimității celor implicați în ancheta epidemiologică de la Bălteni, unde este casa soacrei italianului. Cererea autorităților vine după ce un post de televiziune a prezentat în direct un interviu cu soacra cetățeanului italian.

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.