Una dintre primele insule din lume care dispare din cauza încălzirii globale | VIDEO

insula kale dispărută încălzirea globală
Foto: Captură BBC / YouTUbe

Aflate în Oceanul Pacific, Insulele Solomon produc mai puțin de o sutime din 1% din gazele cu efect de seră produse la nivel global. Însă, alături de alte insule din Oceanul Pacific, ele plătesc cel mai mare preț al încălzirii globale: creșterea nivelului oceanelor le pune în pericol imediat, relatează BBC într-un documentar.

Insula Kale din arhipelag este una dintre primele insule din lume care a dispărut sub ape din cauza încălzirii globale. Acum, în locul ei a rămas doar apă. Câteva trunchiuri de copaci care încă mai reușesc să stea deasupra valurilor amintesc că acolo a existat odată o insulă.

Gladys Habu, o tânără din Insulele Solomon, a povestit pentru BBC că Insula Kale era unul dintre locurile sale preferate atunci când era copil.

„Bunicii mei trăiau aici. Unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilăria mea sunt legate de acest loc. Era atât de frumoasă, acoperită cu o pădure deasă”, a povestit Gladys.

În urmă cu doar 10 ani, Kale se întindea pe 50.000 de metri pătrați (5 hectare).

„Îmi amintesc că trebuia să merg cu mama și tatăl meu deoarece m-aș fi pierdut dacă mergeam singură. Așa de mare era Kale”, a mai spus tânăra locuitoare din Insulele Solomon.

Potrivit BBC, Kale este una dintre primele insule din lume care a fost înghițită de ocean din cauza încălzirii globale.

„Țara noastră nu contribuie așa de mult la emisia gazelor cu efect de seră și la încălzirea globală și totuși noi suntem cei care ne confruntăm cu ea”, a mai spus Gladys.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.