Una dintre cele mai frumoase cetăți din România se pregătește de renovare

Cea mai importantă incintă a Cetății Devei va întra într-o amplă renovare. Lucrările vor fi realizate cu ajutorul fondurilor europene. Bugetu este de 5 milioane de euro. În 2013, incintele 2 și 3 au fost renovate.

„Încercăm să reabilităm obiectivul, în așa fel încât să se poată organiza evenimente culturale în zonă, să asigurăm realizarea unor programe culturale pentru vizitatori.

Sunt prevăzute o scenă, gradene, zone de belvedere cu posibilitatea realizării unor evenimente culturale dar chiar și degustări de vinuri. Se va realiza o sală multifuncțională pe vechea sală a garnizoanei unde se păstrau vinurile.

Nu poți să gestionezi o investiție dacă nu ai finanțare organizată, iar fondurile europene se pun la dispoziție, nu trebuie decât să știm să le aducem. Autoritățile de management chiar ne atrag atenția lunar că banii sunt la dispoziție, să îi accesăm”, a declarat cordoonatorul departamentului pentru fonduri europene din cadrul Primăriei Deva, Daniela Doana, pentru digi24.ro.

Și zona centrală a Devei ar urma să treacă prin transformări. „Va fi complet reabilitată, va fi complet pietonală și accesul în caz de urgență va avea un culoar. Ea va fi cu destinație pentru oameni să se plimbe, să se relaxeze.

Un proiect de peste 4 milioane de euro, dacă vă uitați e plin de cabluri. Suntem în 2021, noi am început mai multe proiecte de înlocuire a cablurilor. Pe lângă reabilitarea spațiilor, lucrările presupun și înlocuirea tuturor cablurilor.

Ce vedeți aici și până spre parcul mare, va fi o zonă de terase, zona în care oamenii vin să se relaxeze”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

FOTO: Wikipedia Commons