Una dintre cele mai frumoase case din România. O superbă lecție de grijă față de natură | FOTO

Foto: atelier-magda.com

O casă triunghiulară construită la marginea unei păduri este considerată una dintre cele mai frumoase locuințe din România. Forma sa a fost influențată decisiv de decizia proprietarului de a proteja natura cu orice preț.

Casa triunghiulară „3T” , ridicată în Alba Iulia și proiectată de arhitectul Sorin Magda, surprinde prin originalitatea formei sale. Proiectul a câştigat locul doi la ”Bienala de Arhitectură”, concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, la categoria „arhitectura locuinţei”.

Casa a fost construită la marginea oraşului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut.

Tocmai faptul că pe acest teren existau stejari şi proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinţei, relatează alba24.ro.

„Existau doi stejari în zona în care urma să fie construită şi ideea a fost să facem casa ca să ne încadrăm exact între stejari. Atunci i-am propus o variantă de casă triunghiulară, care şi pentru noi a fost ceva inedit. Am făcut un pic de compromis între arhitectură şi partea practică, multe camere au ieşit triunghiulare şi a fost mai greu de mobilat, dar compromisul până la urmă s-a dovedit a fi câştigător”, afirmă arhitectul Sorin Magda.

Locuința pare că se pierde pur și simplu în mediul înconjurător. Integrarea în natură a fost una dintre marile reușite ale arhitectului Magda. „Acesta a fost şi scopul principal şi am reuşit să îl realizăm, să o pierdem efectiv în spaţiul respectiv. Dacă o luăm de acolo şi o mutăm 50 de metri nu se mai potriveşte deloc”, spune arhitectul din Alba Iulia.

3t6
3t4
3t2

Casa are o suprafaţă desfăşurată de 395 metri pătraţi. La parter se află spaţiile de zi cu o zonă de living care are o privelişte deosebită asupra oraşului. La etaj sunt dormitoarele. „Este o casă aproape pasivă. Nu am încercat să o certificăm, poate ar fi şi asta o variantă, mai ales că are trei faţade iar căldura se scurge cel mai mult în dreptul faţadelor. Minimalizând suprafaţa exterioară s-ar putea să ne apropiem de o casă pasivă”, precizează Sorin Magda. Conceptul de casă pasivă defineşte construcţia care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi încălzită.

3t910
3t78
3t15




„Este un proiect la care visează fiecare arhitect. Şi la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale în domeniu. Beneficiarul nu s-a grăbit. A înţeles că e nevoie de timp ca să se realizeze toate. Pentru curtea interioară am vrut să propunem o amenajare peisagisică, dar până la urmă am rămas la varianta cu gazon pe întreaga suprafaţă”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuinţa a fost finalizată în 2015, după şase ani de la momentul obţinerii autorizaţiei de construire. Aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru întregul proiect.

3t14
3t13
3t11

Potrivit adevarul.ro, casa triunghiulară a fost participat la concursurile organizate de către Ordinul Arhitecţilor. La ”Bienala de Arhitectură” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obţinut locul doi, după un proiect de locuinţe cuplate din Bucureşti. Juriul a fost format din arhitecţi din România şi alte şase ţări (Elveţia, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia şi Italia).

Sorin Magda este autorul şi a altor proiecte îndrăzneţe. Unul dintre acestea este ”domul geodezic”, o casă din lemn întinsă pe 170 de metri pătrați care a costat doar puţin mai mult decât un apartament cu trei camere şi are un certificat energetic de tip A.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.