Una dintre cele mai credincioase țări din Europa tocmai a legalizat avortul

Irlandezii au votat în proporție covârșitoare pentru legalizarea avorturilor. Foto: Pixabay

Aproximativ 69% dintre votanții de la referendumul pentru legalizarea avorturilor s-au arătat pentru modificarea legislației în acest sens, acesta fiind un pas mare către liberalizare făcut de una dintre cele mai credincioase țări din vestul Europei.

Majoritatea irlandezilor s-au arătat în favoarea eliminării unei secțiuni din constituție care interzice avorturile. Rezultatele nu sunt oficiale, însă este greu de crezut că estimările exit-poll vor fi departe de adevăr.

În capitala Dublin, aproape 80 la sută dintre cetățenii care și-au exprimat opinia au făcut-o în favoarea legalizării avorturilor.

Irlanda, țară catolică, este una dintre cele mai credincioase țări din vestul Europei. Aproape 70% dintre cetățenii ei fiind religioși. Este un procentaj extrem de bun, având în vedere că în vestul Bătrânului Continent este depășită doar de Italia, cu 74%.

Rezultatul referendumului a fost salutat de numeroși oameni politici din Irlanda.

”Voi dormi la noapte cu speranța că mă voi trezi într-o țară căreia îi pasă mai mult, care are mai mult respect și compasiune”, a spus ministrul irlandez al Sănătății, Simon Harris, citat de BBC.

Situația va rămâne neschimbată însă în Irlanda de Nord, care are reguli mult mai stricte în privința avorturilor decât Marea Britanie.

În prezent, avortul în Irlanda este permis doar dacă viața mamei este în pericol, dar nu și în cazuri de viol, incest sau anormalități fatale ale fătului.

Pedeapsa maximă pentru un avort ilegal este de 14 ani de închisoare.

Referendumul împotriva avortului s-a dovedit a fi mai popular printre irlandezi decât ultimele alegeri generale din această țară. Peste 3,2 milioane de cetățeni irlandezi s-au înregistrat pentru a vota la referendum.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.