Una din cinci specii de plante este amenințată cu dispariția: ”Dacă plantele n-ar fi aici, n-am exista nici noi”

Un raport internațional arată că există o amenințare serioasă la siguranța alimentară, dar și la aprovizionarea cu medicamente, dar și că, în fiecare an, omenirea descoperă cel puțin 2.000 de specii noi de plante.

Una din cinci plante este amenințată cu dispariția, susține primul raport global privind flora.

Anul trecut, specialiștii în botanică au descoperit peste 2.000 de specii noi, printre care o plantă uriașă, care mănâncă insecte, descoperită cu ajutorul rețelei de socializare Facebook, dar și un copac de o sută de tone, ascuns în pădurile Africii.

În prezent, omenirea cunoaște de existența a 390.000 de plante, iar peste 30.000 dintre ele sunt folosite.

”Plantele sunt absolut fundamentale umanității”, a precizat prof. Kathy Willis, directorul Grădinilor Botanice Regale Kew și autoare a raportului. ”Plantele ne oferă totul – mâncare, combustibil, medicamente, lemn – și sunt vitale pentru climă. Fără plante, n-am fi aici. Realitatea este devastatoare. Trebuie să ne reexaminăm prioritățile”, a adăugat ea, pentru The Guardian.

Omul folosește aproape 20.000 de plante în scopuri medicinale, în timp ce peste 10.000 de specii sunt utilizate pentru materiale, iar peste 5.000 oferă hrană.

Principalele amenințări la siguranța speciilor de plante sunt distrugerea habitatului pentru a crea teren arabil (31 la sută), defrișările pentru valorificarea lemnului (21%) și construcția de clădiri și infrastructură (13%).

Recomandările editorilor GreatNews: