Efect-surpriză al cutremurelor recente asupra vulcanilor noroioși din România

vulcan noroios reactivat
Foto: Diego Delso (Wikimedia Commons)

Un vulcan noroios de la Pâclele Mari, din județul Buzău, s-a reactivat în urma cutremurelor recente, anunță agerpres.ro.

Anterior, vulcanul din Rezervația Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari era stins, însă acum este din nou activ.

„Rezervația este mai bogată cu un vulcan, la Pâclele Mari, unul dintre acei vulcani pe care îl credeam mort a început să arunce din nou cu putere noroi la suprafață”, a declarat pentru sursa citată custodele rezervației Dumitru Roșu.

Vulcanii noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică.

Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă, iar nămolul format de acestea iese afară și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărat, motiv pentru care nu este propice dezvoltării vegetației obișnuite. Totuși, anumite specii de plante s-au adaptat, ca de exemplu Nitraria schoberi și Obione verrucifera.

În județul Buzău există două arii protejate unde s-au format vulcani noroioși: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici și Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari.

vulcan noroios reactivat
Foto: Malte Jörn Krafft (Wikimedia Commons)
vulcan noroios reactivat
Foto: Bogdan Muraru (Wikipedia Commons)

Rezervația de la Pâclele Mari are o suprafață de 15,2 hectare și se află în partea centrală a județului Buzău (la o altitudine de 322 de metri), pe teritoriul administrativ al comunei Scorțoasa, în apropierea drumului județean DJ108.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici se află pe raza comunei Berca din județul Buzău, la o altitudine de 341 de metri. Suprafața rezervației este de 16,5 ha.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de 24 septembrie în zona Vrancea, la adâncimea de 91,6 kilometri. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Munții Vrancei, la 7 kilometri de comuna Paltin din județul Vrancea.

Cutremurul a fost unul dintre cele mai mari produse în ultimii ani în România. Ultimul cutremur puternic produs în România a avut loc pe 22 noiembrie 2014 și a avut o magnitudine de 5,7 grade.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri interesante din România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primele imagini cu cea mai nouă insulă din lume

Capsula de supraviețuire, „casa” în care reziști în caz de cutremur, furtună sau tsunami

Ce se va întâmpla la un cutremur mai puternic? ISU: Trei din patru români vor fi afectați

https://greatnews.ro/top-5-cele-mai-noi-insule-aparute-pe-pamant/

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.