Un vicepreședinte USR a fost dat afară din partid pentru că promova cultul lui Ion Antonescu

FOTO: Captură Facebook/via Ziaruldeiasi.ro
FOTO: Captură Facebook/via Ziaruldeiasi.ro

Actualizare 14 februarie. Marian Curmei a trimis un drept la replică pe care îl redăm integral:

„Drept la replică!

Mulțumesc presei pentru reclamă! Plăteam USR-ului 2000 lei, acum e gratis!
Una din dovezile aduse de soția dlui senator USR de Iași Dan Lungu ce a dus la excluderea mea din partid motivând acuzația de Promovare a Cultului unui Criminal de Război.
În iunie 2018 am avut 5 postări despre Antonescu, prostioare de pe facebook de altfel, între care și un citat al lui Antonescu de actualitate și astăzi „Nimănui nu-i este permis să huruzească, să petrească și să se imbogățească din banul public.”

Poziția mea față de Antonescu se referă ca la un om din istoria neamului nostru, ne place de el sau nu, așa a fost contextul la acea vreme, crimile impotriva umanității i se atribuie și e corect, e de condamnat orice regim totalitar de la comunism, nazism, fascism și până la demorcații zilei de astăzi, care urmăresc aceleași scop: de lichidare a adversarilor politici (intern sau extern, ori ambele simulat).

Mulți oameni îi regretă astăzi pe Antonescu, Ceaușescu, Iliescu, Băsescu și mulți alții fiindcă sunt nemulțumiți de ceea ce oferă astăzi clasa politică și partidele mari.
Clasa politică și partidele nu mai sunt în slujba cetățeanului, nu mai servesc unui scop în interesul omului de rând. Omul de rând înseamnă cel care plătește rate la bancă, are ipotecată casa, pensia și salariul până la adânci bătrâneți.

Am făcut niște prostioare pe facebook și am fost exclus din USR. Foarte bine! Nu am demisionat și nu am trădat!

USR prin Biroul Național a arătat că nu are trebuință de oameni simpli, oameni care spun ce simt și ce gândesc, este adevărat că nu mă mai regăsesc demult în ideologia USR.
USR se dorește a fi un partid revoluționar, dar de-a lungul istoriei revoluțiile au scos la iveală tot felul de scursuri sociale, așa cum sunt legionarii care l-au asasinat pe Iorga, comuniștii care l-au condamnat și executat pe Antonescu, neo-comunștii care l-au executat pe Ceaușescu sau alții care fac execuții politice și în ziua de astăzi.

Toți cei care mă cunosc știu, iar cei care nu mă cunosc, simt că a fost o manveră politică.
Inima mea este pentru M.S. Regală Regele Mihai al Românei.
Am și distribuit un articol în acest sens în luna decembrie 2019
Doi ani de la moartea Regelui
La 5 decembrie 2017, după o lungă suferinţă, avea să se stingă din viaţă, la reşedinţa privată din Aubonne (Elveţia), Regele Mihai I, ultimul monarh pe care l-a avut România. Marcat de un destin tragic, MS Regele Mihai I şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în exil, deşi contribuţia sa la scurtarea celui de-al doilea război mondial a fost unanim recunoscută de toate părţile implicate în conflict. Imediat după abdicarea forţată a Regelui, România a fost transformată din monarhie în republică şi intrat într-o lungă perioadă de dictatură comunistă, urmată mai apoi de o tranziţie fără sfârşit spre o democraţie „originală” care nici până acum nu a adus românilor bunăstarea la care sperau.

Umilit şi prigonit de comunişti, dar şi de nomenclatura care a preluat guvernarea României după evenimentele din decembrie 1989, MS Regele Mihai I a continuat să fie un reper de înaltă ţinută morală pentru poporul său, un neobosit slujitor al cauzei românilor de pretutindeni. Abia în anul 1997 a vizitat orașele Moldovei Iași și Suceava.

Regele Mihai a fost ultimul şef de stat din Europa de Est de dinaintea războiului şi ultimul lider politic al României prebelice. A fost întotdeauna un simbol al democraţiei şi al curajului politic, ca şi al continuităţii cu România veche, cineva care, deşi tânăr şi lipsit de experienţă, a ştiut cum să-l aresteze pe Antonescu şi să reziste comuniştilor.

Ultimul Rege al României a fost înhumat la Curtea de Argeş, în necropola în care îşi duc somnul de veci înaintaşii săi: Carol I şi bunicul Ferdinand, cel care avea să consfinţească la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, actul înfăptuirii României mari.

La doi ani de la trecerea MS Regele Mihai la cele veşnice, USR Holboca aduce un pios omagiu acestui mare om de stat.”

Știrea inițială


Vicepreședintele organizației USR Iași, Marian Curmei, a fost exclus din partid, în urma unui vot cvasi-unanim, potrivit G4Media. Conducerea partidului a considerat că a promovat cultul lui Ion Antonescu, a folosit minori în campanie și a avut atitudini homofobe, misogine și anti-maghiare, potrivit vicepreședintelui USR Cristina Prună.

Curmei a fost în trecut membru al UNPR și, potrivit G4Media, scria pe Facebook în 2018 că „în țara în care trăim ar fi o probabilitate mult mai mare ca în orașe din țară să apară statui ale lui Ion Iliescu, străzi cu acest nume, decât reabilitarea Mareșalului Ion Antonescu”, postare însoțită de fotografia celui care a inițiat pogromul împotriva evreilor și romilor.

De asemenea, în decembrie 2019, pe pagina de Facebook a USR Holboca, pe care o conducea Marian Curmei, au apărut fotografii cu copii îmbrăcați în haine cu însemne ale USR.

În urmă cu două săptămâni, președintele USR Olt, Silviu Cristian Anton, și-a dat demisia din fruntea filialei și din partid după ce a fost prins la volan, deși avea permisul suspendat.

„Astăzi (joi – n.r.) este o zi tristă pentru mine pentru că trebuie să îmi anunț demisia din USR! Din păcate am luat o decizie greșită pe care mi-o asum în totalitate: deși aveam permisul suspendat pe 30 zile (peste 4 zile urma să îl recuperez) și nemaiavând răbdare am condus totuși mașina personală pentru a-mi lua fetițele de la școală.

Am fost oprit de un echipaj al poliției rutiere și mi s-a întocmit un dosar pentru conducere fără permis. Am încredere în Poliția rutieră că și-au făcut datoria. În această situație eu am fost cel care nu a respectat legea și vina îmi aparține”, a scris președintele USR Olt pe pagina sa de Facebook.

Acesta și-a cerut scuze colegilor săi din USR și simpatizanților pentru situația creată și îi asigură că el va rămâne votant USR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.