Un tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare pentru jurnalistul român Mircea Barbu, acuzându-l de trecerea ilegată a frontierei în Rusia, în contextul relatărilor despre ofensiva ucraineană în regiunea Kursk, a anunțat agenția de presă rusă Interfax.
Instanța a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele jurnalistului Mircea Barbu, cunoscut pentru relatările sale din zone de conflict, inclusiv din Ucraina. Mai exact, tribunalul districtual Leninsky din regiunea Kursk din Rusia a hotărât pe 24 octombrie că Barbu a intrat în țară de pe teritoriul ucrainean pentru a filma un reportaj despre „invazia formațiunilor armate ale Ucrainei” pe 6 august 2024.
Reporterul român a fost dat în urmărire internă și internațională de autoritățile ruse. Potrivit agerpres.ro, jurnalistul este pasibil de o condamnare de până la 5 ani de închisoare. Tribunalul din Rusia a mai menționat că măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă.
Până în prezent, 14 jurnalişti străini au fost acuzaţi în lipsă de trecerea ilegală a graniţei cu Rusia pentru a relata despre incursiunea ucraineană. Printre aceștia se numără și jurnalistul britanic Nick Paton Walsh, corespondentul șef al CNN pentru securitate internațională.
„Un tribunal din Rusia m-a acuzat, în lipsă, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat cu Rusia în contextul relatărilor din Kursk. (…) Tot ce știu este că acum rușii au emis un mandat de arestare în lipsă și m-au dart în urmărire intenă și internațională, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria”, a scris jurnalistul român pe pagina sa oficială de Facebook.
Reporterul român a mai spus că, de-a lungul timpului, toate solicitările sale de a relata, în calitate de corespondent acreditat, din tabăra rusă, au rămas fără răspuns: „Ca de obicei, autoritățile ruse au transformat discursul duplicitar și ipocrit într-un scut fals atunci când vine vorba de relația cu presa liberă.
Alegerea mea de a traversa frontiera de stat a Rusiei în modul în care am făcut-o, dincolo de faptul că este protejată de Convenția de la Geneva, nu a fost dictată de un spirit de aventură sau lipsă de respect pentru reguli, ci a fost ultima opțiune, după un lung șir de încercări eșuate de a face lucrurile cât mai corect posibil.”
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: