Un TIR cu imaginea lui Ceaușescu a fost filmat în Italia: Ce-am construit/Nu reușiți să văruiți

FOTO: Captură Facebook
FOTO: Captură Facebook

Un TIR, cu număr de Suceava, pe care era imprimat portretul dictatorului Nicolae Ceaușescu, a fost filmat pe o autostradă din Italia. Imaginea liderului comunist era pe ușile din spate ale autotrenului.

În partea de jos a potretului este postat și un mesaj: „Noi ce-am construit/Voi nu reușiți să dați cu var”. Despre acest mesaj a circulat multă vreme tot felul de mituri. Se crede că ar fi fost transmis de Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului.

Mai exact, în timpul procesului în care a fost inculpat după Revoluția din 1989, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit remarca potrivit căreia noii conducători ai României care au venit după tatăl său nu vor reuși să ridice la nivelul său, cel puțin în ceea ce privește infrastructura.

„Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tata, darămită să construiți ceva nou”, ar fi spus „Prințișorul”, așa cum era cunoscut fiul lui Nicolae Ceaușescu. Însă afirmația a rămas mai mult un mit, pentru că nu există dovezi că el ar fi făcut-o.

La Revoluție, Nicu Ceaușescu a fost acuzat de genocid, omor deosebit de grav și subminarea economiei naționale. A fost condamnat doar la 5 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului aremlor și munițiilor. Din cauza modului de viață dezordonat, s-a îmbolnăvit de ciroză. A murit într-o clinică din Viena, în septembrie 1996.