Un tânăr român de la Cambridge a primit Nobelul pentru juniori

Un bistrițean în vârstă de 21 de ani a primit una dintre cele mai importante distincții care pot fi primite de un student. Premiul Undergraduate Awards pentru realizări în domeniul științei calculatoarelor este cunoscut și ca Junior Nobel Prize.

Proiectul câștigător al lui Cristian este un program care realizează automat imagini noi pe baza unor descrieri introduse de utilizator.

”În linii mari, este vorba despre un program care generează imagini din text: îi dai o descriere, iar el încearcă să genereze o imagine care respectă descrierea aceea, ca un om care și-ar imagina așa ceva… Spre deosebire de imaginile Google, aici este vorba despre imagini noi, în timp ce pe Google găsești imagini deja existente. Programul construiește imagini noi, le creează aproape din nimic, practic de la zero, nu le culege de pe net”, a explicat Cristian Bodnar pentru bistriteanul.ro.

Nu a fost deloc ușor. Cristian a lucrat nouă luni la programul său. Uneori s-a închis în cameră, lucrând până târziu în noapte. „Au fost momente în care efectiv nu ieșea nimic… Până am găsit ideea finală au fost multe experimente eșuate, chestii care nu-mi ieșeau nicicum, era câte un detaliu care trebuia schimbat”, își amintește el.

Cristian i-a dedicat reușit fratelui său, Andrei, elev în clasa a VIII-a. „Am vrut să fie un fel de cadou pentru el, un fel de recompensă, pentru că am muncit și cu gândul la el, pentru că am lipsit atât de mult de lângă de el și mi-a fost dor”.

Obosit după drum, Cristian a ținut să marcheze cât de mult i-a plăcut atmosfera de la premiere, dar și orașul irlandez.

„A fost extraordinar, pentru că am întâlnit mulți oameni interesanți și mai toți câștigătorii m-au impresionat cu ce au făcut în zona lor de activitate. Speakerii au fost în special profesori de la universități de prestigiu din lume, dar au participat și reprezentanții unor ONG-uri, membri ai Guvernului și economiști. Am avut de susținut o prezentare despre proiectul meu. A fost și o sesiune de întrebări după prezentare. A fost bine. Toată lumea a fost interesată, unii au zis că e spectaculos ce am făcut. Mi-a plăcut și Dublinul în general. Am avut și ceva timp să vizităm din obiectivele turistice, după conferință. Dar acum sunt obosit rău, am o groază de lucru în Cambridge. Dar a meritat totul cu vârf și îndesat”, a povestit Cristian Bodnar pentru sursa citată.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.