Un surdo-mut a fost amendat pentru că „a strigat” împotriva PSD

FOTO: Apostol Doru/Facebook
FOTO: Apostol Doru/Facebook

Un bărbat din București, care este surdo-mut, a fost amendat de Jandarmeria București cu 2.000 de lei pentru că a scandat lozinci împotriva PSD, la Congresul Extraordinar al partidului, care a avut loc pe 10 martie.

Potrivit procesului verbal întocmit de jandarmi, Ioan Duia a fost amendat pentru „participare și scandare de lozinci”.

Jandarmeria Română scrie că „persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica „încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevazută de legea adunarilor publice cu sancțiune între 500 si 5.000 de lei”.

Jandarmii mai spun că lucrurile ar putea fi clarificate în instanță. „Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană”, se mai menționează în mesajul postat pe Facebook de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

În fața judecătorilor vrea să ajungă și Ioan Duia, pentru a contesta amenda. „Este un fapt fără precedent. O să contestăm în instanță și instanța probabil că ne va da dreptate. Ioan și soția au un grad de handicap 2, pentru care el primește 1500 de lei și doamna 500 de lei. Pe procesul verbal de constatare nu scrie cum a fost identificat ca persoană. Nu a fost legitimat nici el și niciun protestatar”, a declarat Ion Ene, un prieten al lui Ioan Duia, pentru Digi24.

În urmă cu două săptămâni, în ziua Congresului extraordinar al PSD, în apropierea Sălii Palatului, locul în care s-au întâlnit politicienii conduși de Liviu Dragnea, a fost organizat un protest la care au participat în jur de 250 de demonstranți. Câțiva care au strigat lozinci anti-PSD au fost urcați în duba Jandarmerii și s-au ales cu amenzi între 800 și 3.000 de lei atât pentru tulburarea liniștii publice, cât și pentru că au împiedicat autoritățile să asigure ordinea la proteste.

FOTO: Apostol Doru/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.