Campi Flegrei, sau ”câmpurile în flăcări”, este super-vulcanul din care face parte și Vezuviul, și-a intensificat îngrijorător de mult activitatea.
”Gura” acestui vulcan are o rază de 12 kilometri, fiind acoperită cu magmă, după ultima erupție. O jumătate a vulcanului este sub apele Mării Mediterane, iar cealaltă jumătate este plină de urmările geologice ale altor erupții.
Orașul Napoli, al treilea ca mărime din Italia, se află exact în această zonă vulcanică uriașă.
Există dovezi arheologice care arată că erupția unui vulcan din Campi Flegrei, din urmă cu peste 37.000 de ani, a dus la dispariția omului de Neanderthal, fie în mod direct, fie prin provocarea unei ierni vulcanice. A fost cea mai puternică erupție din Europa din ultimii 200.000 de ani. Acum, acest super-vulcan se trezește din nou la viață.
O erupție ar fi devastatoare pentru cel puțin o jumătate de milion de italieni care trăiesc deasupra sau în jurul vulcanului. În urmă cu 500 de ani, în doar o săptămână, o erupție a dus la formarea vulcanului conic Monte Nuovo, care are diametrul de 420 de metri.
”Această zonă poate provoca erupții care pot avea efecte globale catastrofale, comparabile doar cu impactul major al unui meteorit”, a spus Giuseppe De Natale, unul dintre cercetătorii care studiază atent semnele vulcanului, scrie Washington Post.
Oamenii de știință au descoperit că vulcanul se află la un nivel critic al presiunii de degazare, un pas mare către o posibilă erupție. Când piatra topită din interiorul Pământului trece prin crustă, este supusă unei presiuni mai mici, iar această scădere în presiune provoacă eliberarea gazelor volatile pe care le conține. La punctul critic al presiunii de degazare, acest proces este accelerat de zece ori, iar cantități uriașe de abur sunt injectate în rocă înconjurătoare.
Dacă magma pierde prea multă apă, se poate întări și să își oprească avansarea spre suprafață, sistând și o eventuală erupție. Injecțiile de abur ar putea duce, însă, la destabilizarea rocii, care va provoca, în cele din urmă, erupția vulcanului.
Posibilitatea ca o erupție masivă să aibă loc în viitorul apropiat este, însă, greu de estimat.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: