Un studiu despre obezitate, motiv de îngrijorare pentru întreaga lume

În ultimii zeci de ani, obezitatea a devenit una dintre principalele cauze de deces în rândul persoanelor de toate vârstele și ia amploare în fiecare an.

Modificarea alimentației, mărirea porțiilor de mâncare, precum și aditivii pe care multe alimente îi conțin a condus la un studiu îngrijorător. Peste 2.1 miliarde de persoane din lume, adică aproape 30% din populația mondială suferă de obezitate sau sunt supraponderale, iar până în 2030, jumătate dintre adulții de pe planetă vor fi supraponderali sau obezi dacă nu se iau măsuri speciale pentru a contracara acest fenomen periculos care conduce la multe alte probleme de sănătate.

Obezitatea provoacă în prezent aproximativ 5% din totalul deceselor pe plan mondial şi generează costuri la fel de mari pentru economia mondială precum fumatul şi conflictele armate, afirmă autorii unui studiu realizat recent de McKinsey Global Institute.

Studiul lansează și un apel la nivel internațional pentru ca guvernele, comercianții și actorii din sectorul agroalimentar să aibă o reacție coordonată și să reușească să ajute în mai puțin de 10 ani ca 20% dintre obezi să revină la o greutate normală.

Ce măsuri se iau pentru a se stopa problemele legate de obezitate

În studiu, se recomandă reducerea porțiilor din restaurantele de tip fast-food, dar și introducerea în școli a mai multor alimente sănătoase și un plan de educare a părinților pentru a fi mai atenți la alimentația copiilor, informează AFP.

Problemele de obezitate generează în fiecare an costuri de aproape 74 de miliarde de dolari prin prisma cheltuielilor de sănătate publică şi a scăderii productivităţii economice. Guvernele alocă aceste sume pentru programe de reeducare alimentară, introducerea în școli a unor programe speciale, dar și pentru expunerea acestor probleme în mediul public.

Specialiștii consideră obeză orice persoană al cărei indice de masă corporală (IMC) este mai mare de 30. O persoană supraponderală are un IMC cuprins între 25 şi 30. IMC reprezintă raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii unei persoane.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.