Un student a câștigat peste 7.000 de euro ca recenzor la recensământul populației din acest an

recenzor formular
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Un student din județul Bistrița-Năsăud a câștigat 35.560 de lei (peste 7.000 de euro) muncind la recensământul populației desfășurat în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Într-un top al persoanelor care au câștigat cele mai mari sume de bani la recensământ, el este urmat de un pensionar din MAI care a obținut 27.276 de lei și de un pensionar MApN care a câștigat 24.899 de lei.

Pe locul al patrulea se situează o persoană fără ocupație care a câștigat 16.695 de lei, iar pe locul al cincilea un angajat din administrația publică ce a obținut 16.216 lei.

Activitatea personalului de recensământ s-a desfășurat în perioada 14 martie – 31 iulie 2022 astfel:

• Colectare de date prin recenzori de autorecenzare asistată – ARA
14 martie – 27 mai 2022

• Colectare de date în teren prin recenzori – CAPI
31 mai – 31 iulie 2022

Pentru recensământ, bugetul alocat pentru cheltuielile de personal unităților administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud a fost de 2.958 mii lei, din acesta fiind utilizată suma de 2.690 mii lei (90,9%).

Potrivit legii, plata pentru colectarea datelor statistice în urma desfășurării interviurilor față-în-față cu respondenții s-a făcut la un tarif de 7 lei (9 lei în cazul localităților izolate sau dispersate teritorial) pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” completată, validată și acceptată, și de 3,5 lei (5 lei în cazul localităților izolate sau dispersate teritorial) pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței” completată, validată și acceptată.

În ceea ce privește plata pentru recenzor în cazul autorecenzării asistate, acesta s-a făcut la un tarif de 7 lei (inclusiv în cazul localităților izolate sau dispersate teritorial), pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” completată, validată și acceptată, și de 3,5 lei (inclusiv în cazul localităților izolate sau dispersate teritorial), pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței” completată, validată și acceptată.

Dacă am considera că un recenzor a primit, în medie, 10,5 lei pentru un chestionar complet (compus din ambele secțiuni), rezultă că studentul ce a câștigat peste 7.000 de euro a colectat date de la aproape 3.400 de persoane.

Foto: jarmoluk / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.