Un stejar bătrân din România poate deveni Copacul European al anului

Stejarul din Cajvana ar fi fost plantat după o invazie a tătarilor

Stejarul secular din Cajvana, nominalizat la premiul Copacul European al anului. Foto: Nicolae Robu / treeoftheyear.org

Un concurs anual care își dorește să descopere copacul cu cea mai interesantă poveste are, printre cei 13 nominalizați din 2018, și un nominalizat din România. Puteți să îl votați online, până în ultima zi a lunii februarie.

Rezultatul va fi anunțat la Bruxelles, în cadrul unei gale.

România este reprezentată la concursul Copacul European al anului de un stejar din Cajvana, o localitate din județul Suceava. Copacul are aproximativ 750 de ani.

Locuitorii din Cajvana cred că stejarul datează din vremea marii invazii a tătarilor, din 1241, când toți locuitorii din zonă au fost uciși în luptă. Aceștia au fost înmormântați într-o groapă comună, iar copacul a fost plantat deasupra, se menționează în scurta descriere a stejarului din Cajvana.

O altă legendă spune că, în 1476, Ștefan cel Mare și ostașii săi s-ar fi odihnit la umbra acestui copac și ar fi mâncat acolo caș – de unde ar proveni și numele Cajvana.

Puteți vota acest frumos stejar în cadrul competiției aici.

Copacul European al anului 2018: Celelalte nominalizări

În prezent, copacul din România a primit aproape 5.000 de voturi, însă pe primul loc este, cu peste 11.000 de voturi, un stejar de plută din Portugalia.

Acesta a fost plantat în 1783 în Aguas de Moura, iar scoarța sa, din care se fac unele dintre cele mai bune dopuri pentru sticlele de vin, a fost îndepărtată deja de peste 20 de ori. Este prezent în Cartea Recordurilor drept cel mai mare exemplar din specia sa și este considerat ”Copac de Interes Public” în Portugalia, din 1988.

Un alt favorit la victoria finală este un alt stejar, supranumit ”bătrânul din pădurea Belgorod”, în Rusia. Acesta a primit până acum peste 10.000 de voturi și, în cei 188 de ani de viață, a fost martorul tăcut al mai multor evenimente istorice importante.

Copacul European al Anului 2018: 13 nominalizați

Șanse la victorie au și ulmii antici din Cabeza Buey, care trăiesc de peste 450 de ani în Spania. Cei șapte ulmi făceau parte dintr-o veche pădure urbană a orașului Extremadura. O boală provenită de la ulmul olandez a provocat moartea a peste un milion de copaci în Spania (n.r. – și mai mult de un miliard în lumea întreagă), însă cei șapte ulmi au reușit să reziste, umbrind pământul din jurul Sanctuarului Doamnei Noastre din Belen, un obiectiv religios de maximă importanță pentru catolici, care este destinația unui pelerinaj sărbătorit încă din anul 1650.

La competiție mai participă și copaci din Belgia, Bulgaria, Croația, Cheia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Marea Britanie.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version