Un stat greu încercat de terorism anunță ”expulzarea completă” a grupării Stat Islamic

Sursa foto: youtube.com

În urmă cu trei ani, o treime din teritoriul Irakului se afla sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic. Acum, premierul acestui stat, Haider al-Abadi, spune că forțele irakiene au reușit să alunge din țară și ultimele rămășițe ale grupării.

Ultimele zone din Irak care se aflau sub controlul ISIS erau cele de-a lungul graniței acestui stat cu Siria. Mai multe escadrile de elicoptere au zburat sâmbătă la prânz deasupra Bagdadului, fluturând steaguri irakiene, într-o aparentă repetiție pentru o paradă a victoriei pe care Irakul intenționează să o organizeze în zilele următoare.

„Armata noastră eroică a securizat acum întreaga linie de frontieră Irak-Siria. Am înfrânt Daesh prin unitatea și sacrificiul nostru pentru națiune. Trăiască Irakul și poporul său”, a postat premierul irakian pe Twitter, potrivit Reuters.

Daesh este acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic.

Coaliția internațională de forțe armate, condusă de Statele Unite, a salutat anunțul făcut de armata irakiană. Anunțul celor din Irak vine la doar două zile după ce, în țara vecină Siria, Rusia anunța, de asemenea, înfrângerea jihadiștilor.

7 ani de ocupație în Irak

Irakul este o țară cu un teritoriu cu 200.000 de kilometri pătrați mai mare decât România (438.317 kilometri pătrați are Irakul, 238.397 are România), populată de circa 27,5 milioane de locuitori. Statul se află într-o zonă de foc pentru conflicte, având ca vecini Siria, Turcia, Iran, Kuweit, Arabia Saudită și Iordania.

Potrivit estimărilor, Irakul este a doua cea mai bogată țară din lume în resurse de petrol, după Arabia Saudită. Trupele a 50 de state coalizate au invadat țara în 2003, conducători fiind americanii și britanicii. La 19 august 2010, după circa 7 ani și jumătate de ocupație, ultima unitate combatantă a forțelor militare ale SUA a fost retrasă complet. Totuși, în țară au rămas prezente trupe americane care numără câteva zeci de mii de militari, pentru misiuni speciale, necombatante, așa cum ar fi antrenarea forțelor de securitate și antiteroriste irakiene.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.