Povestea primului sportiv independent care a câștigat aurul olimpic

Pentru prima oară în istoria competiției, un sportiv care concurează sub steagul olimpic a reușit să devină campion.

Fehaid Al-Deehani, din Kuweit, a câștigat aurul olimpic la competiția de tir dublu trap, însă în loc să asculte imnul țării sale la ceremonia de premiere, el a auzit cântecul olimpic.

Al-Deehani este unul dintre cei 9 kuweitieni care participă la Jocurile Olimpice de la Rio sub steagul olimpic, ca sportivi independenți. Începând cu 1992, numeroși sportivi au fost prezenți la JO sub drapelul cu cinci cercuri, din diferite motive, însă Al-Deehani este primul care a câștigat medalia de aur și a ascultat imnul olimpic.

Kuweitul a fost suspendat de CIO în urmă cu un an, după ce guvernul din micuțul stat din Golful Persic s-ar fi implicat în alegerea conducătorilor mai multor federații sportive, fapt interzis de prevederile Comitetului Olimpic Internațional.

Al-Deehani este unul dintre cei mai buni trăgători din lume, câștigând medalii de bronz pentru Kuweit atât în 2000, la Sydney, cât și la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Kuweit nu a câștigat niciodată un titlu olimpic.

Al-Deehani, care este ofițer în armata kuweitiană, a declarat că dedică titlul țării sale, chiar dacă el nu va fi trecut în palmaresul acesteia. În 2012, el a fost port-drapelul țării sale, iar când oficialii de la Rio i-au propus să fluture steagul olimpic la ceremonia de deschidere, a refuzat, din patriotism.

Prima echipă a Sportivilor Olimpici Independenți a fost creată în 1992, la Barcelona, fiind compusă din sportivi din Yugoslavia și Macedonia, din cauza situației dificile din Balcani la acea vreme. În 2000, sportivii din Timorul de Est au concurat sub steagul olimpic, deoarece țara lor nu avea încă o federație, iar în 2012, atleții din Antilele Olandeze și Sudanul de Sud au făcut același lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.