Un spital din Botoșani nu ar mai face avorturi din motive religioase

Medicii de la Secția de Obstretică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani au decis să nu mai facă avorturi din motive religioase, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Ștefan Bercea, potrivit Hotnews.ro.

„Din motive religioase, medicii din Botoșani nu doresc să mai facă avorturi la cerere, doar avorturi terapeutice, care sunt urgențe medicale”, a declarat medicul Ștefan Bercea.

Anul acesta au fost făcute la Spitalul din Botoșani 147 de întreruperi de sarcină, însă doar terapeutice și urgențe medicale.

Acesta a precizat că decizia a fost luată la începutul acestui an, iar în ultimele 8 luni nu s-a făcut niciun avort.

Însă, contactată de Hotnews.ro, șefa secției de Obstretică-Ginecologie de la Spitalul din Botoșani, Maria Olaru, a spus că purtătorul de cuvânt a înțeles greșit, se fac întreruperi de sarcină și e vorba despre o „lispă de comunicare”.

În ultimii ani au fost mai mulți reprezentanți ai unor organizații, cele mai multe religioase, care au cerut interzicerea avoturilor. România are o istorie nefericită în această privință.

În 1966, Nicolae Ceaușescu a interzis avortul și aproape 10.000 de femei au murit din cauza întreruperilor de sarcină autoprovocate. La sfârșitul anului 1989, odată cu Revoluția anti-comunistă, româncele au redobândit libertatea asupra propriului corp.

Într-un interviu pentru Digi24, doctorul Gabriel Bănceanu, medic primar obstretică-ginecologie la Spitalul Polizu, a declarat că măsura luată în 1989 a fost „absolut necesară și esențială, a pus capăt a ceea ce ginecologii consideră că a fost genocidul pe care l-a făcut Ceaușescu”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.