Un site sancționat de stat în criza coronavirus continuă știrile false. Ninel Peia dă vina pe ”slugile lui Soroș”

O știre apărută recent pe bpnews.ro are toate ingredientele unei știri false. Siteul, pe care Ninel Peia scrie articole de opinie, este găzduit chiar pe serverele cu numele politicianului

Un site sancționat de stat prin blocarea accesului public la un articol, considerat a fi știre falsă, publică în continuare știri care încalcă normele jurnalistice și pot fi încadrate la categoria ”fake news” (știri false).

Articolul care a fost blocat la cererea Grupului de Comunicare Strategică (GCS) avea linkul https://bpnews.ro/2020/02/24/coronavirusul-ucis-de-polidin/ și a fost publicat la finalul lunii februarie. Textul făcea o legătură între un vaccin popular în urmă cu câțiva ani, Polidin, produs chiar în România, și coronavirus. Legătura a fost considerată drept dezinformare, o știre falsă, de către GCS și din acest motiv a fost șters. Într-o informare de presă din data de 25 martie, GCS comunica faptul că statul a fost nevoit să ceară această blocare după ce reprezentanții bpnews.ro au refuzat să corecteze informațiile false.

250.000 de oameni pe site, într-o singură zi

Potrivit trafic.ro, siteul bpnews.ro a avut, în luna februarie 2020, 780.267 de vizitatori. Recordul de vizitatori a fost atins în chiar ziua de după publicare articolului considerat fake news de către cei de la GCS. În 25 februarie, 257.738 de oameni au accesat siteul.

Fostul candidat la președinție Ninel Peia scrie articole de opinie pe siteul bpnews.ro, dar a refuzat să comenteze dacă siteul îi aparține sau nu. Cert este că siteul, găzduit pe serverele cu numele lui Ninel Peia, abundă în articole laudative la adresa fostului social-democrat. Un exemplu ar fi textul cu titlul ”Scrisoarea alegătorului de rând: Eu votez un om cu dragoste de neam și țară – Ninel Peia președinte!”, publicat pe 1 noiembrie 2019, în luna alegerilor prezidențiale.

Știrile false continuă: ”tot mai multă lume vorbește de o armă biologică”

Cel mai popular articol din ultimele zile de pe bpnews.ro este ”Epidemia care lovește la 100 de ani – coincidență sau mână criminală?”, distribuit de peste 117.000 de ori! Textul se bazează pe o teorie a conspirației. Articolul, în care nu este citată vreo sursă, se încheie cu fraza: ”Am putea crede că este un mod prin care planeta mai reduce din populație, dar la fel de bine ne putem întreba dacă nu este vorba de forțe obscure care încearcă același lucru. Tot mai multă lume vorbește de o armă biologică, un virus scăpat din laborator sau pur și simplu un virus plantat discret – nu întâmplător în China, o țară care deranjează prin puterea economică. Iar efectele se văd, coronavirusul nu a lovit doar populația, ci și economia Chinei”.

Al doilea cel mai popular articol recent, distribuit de aproape 50.000 de ori, este unul extrem de critic la adresa ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Titlul, ”Cine ne spune să strângem cureaua? Ministrul Violeta Alexandru, miliardară pe banii lui Soros!”, spune totul despre conținutul textului.

Un alt articol publicat în luna martie de bpnews.ro avea titlul ”Tudor Gheorghe atacat de #rezist #usr #plus #Caramitru #Tismaneanu #Funeriu #Baconschi, leprele Cominternului neobolșevic”.

Siteul bpnews.ro, găzduit pe servere cu numele lui Ninel Peia

Potrivit Registrului de Domenii ROTLD, instituția care stabilește cadrul legislativ la nivel național privind administrarea domeniilor ”.ro”, siteul bpnews.ro a fost înregistrat la data de 19 iulie 2019 de o persoană fizică și este găzduit de serverele ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro. ROTLD nu furnizează detalii despre persoanele fizice care dețin domenii de internet, ci doar despre persoanele juridice.

Și siteul ninelpeia.ro, care aparține omului politic, este găzduit pe aceleași servere. El a fost înregistrat în 2012 tot de o persoană fizică.

”Nu dau declarații la telefon, doar față în față”, a spus pentru greatnews.ro fostul candidat la alegerile prezidențiale, votat de 0,34% dintre cei care au fost prezenți la vot în turul I al alegerilor din noiembrie 2019. El spune că îi va chema în instanță pe toți cei care au asociat numele său cu siteul breackingnews.xyz, un site înregistrat în afara României, închis total în urmă cu câteva zile.

Totuși, Ninel Peia a adăugat că este un nou atac împotriva sa a ”slugilor lui Soroș”.

”Atacul dus de multinaționaliști și de agenții non-statali împotriva suverniștilor și a creștinilor a atins cote alarmante în România. Slugile lui Soroș din România au ajuns în toate punctele cheie ale statului român”, a spus el. Întrebat care sunt aceste slugi, Peia a adăugat doar că ”vârful de lance este Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soroș”.

Între decembrie 2012 și decembrie 2016, Ninel Peia a fost deputat și secretar al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Din februarie 2018 și până în prezent este președinte al Partidului Neamul Românesc.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.