Un simplu test de sânge a detectat mai multe tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor

adn sânge celulă cancer
Foto: geralt / pixabay.com

Un simplu test de sânge numit Galleri a detectat mai multe tipuri de cancer ce nu aveau simptome clare, relatează publicația „The Guardian”.

Medicii le-au spus reprezentanților sistemului de sănătate publică din Marea Britanie să se pregătească pentru o nouă eră a testelor pentru cancer, după ce un studiu a arătat că un test de sânge poate detecta mai multe tipuri de cancer înainte ca pacienții să dezvolte simptome clare.

În cadrul studiului Pathfinder peste 6.600 de adulți au fost supuși unor teste de sânge și au fost descoperite zeci de noi cazuri de cancer. Multe cancere erau în fază incipientă și aproape 75% dintre ele erau forme de cancer pentru care în mod normal nu se realizează teste.

Este vorba despre așa-numitele teste Galleri, care caută ADN-ul celulelor canceroase din sânge.

Reprezentanții sistemului public de sănătate din Anglia (NHS England) au spus că testul Galleri ar putea aduce o schimbare revoluționară în diagnosticarea cancerului.

În cadrul studiului au fost testați 6.621 de adulți cu vârste de peste 50 de ani. Pentru 6.529 de voluntari testul a fost negativ, însă în cazul a 92 dintre ei testul a identificat probleme. Teste suplimentare au confirmat prezența unor tumori sau a cancerului de sânge în cazul a 35 dintre aceștia (adică 1,4% din grupul studiat).

Testul a identificat chiar două cancere în cazul unei femei ce avea și cancer de sân, și cancer endometrial (care începe în celulele din mucoasa uterului).

În afară de faptul că detectează prezența cancerului, testul face și o predicție privind localizarea bolii, ajutându-i pe medici să găsească mai rapid țesuturile sau organele afectate.

19 dintre cancerele detectate erau la sân, ficat, plămâni și colon. De asemenea, au fost identificate cancere de ovar și de pancreas, care în mod normal sunt observate în faze târzii ale bolii, lăsându-le pacienților șanse mici de supraviețuire.

Celelalte cazuri au fost reprezentate de cancer de sânge.

Dintre cele 36 de cancere detectate, 14 erau în fază incipientă. Iar în 26 de cazuri era vorba despre forme de cancer pentru care nu se fac teste curente.

Anul viitor vor fi publicate rezultatele unui studiu și mai mare, realizat pe 165.000 de persoane. Medicii speră că, prin detectarea timpurie a bolilor, testele vor salva viețile a numeroși pacienți care astfel vor primi mai rapid tratament sau vor fi operați mai repede.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.