Un sfert din români se ocupă cu agricultura, însă doar 1,5% dintre ei sunt angajați full time

locuri de muncă agricultură
Foto: CIAT (Flickr)

Peste 25% din populația României este implicată în activități agricole, potrivit Eurostat, datele arătând țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Media în spațiul comunitar în ceea ce privește populația ocupată în agricultură este de doar 4,4%. Datele publicate de Eurostat vizează nivelul din anul 2015, când aproximativ 10 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrau în agricultură.

Aproape trei sferturi dintre cei 10 milioane de agricultori din UE erau concentrați în România, Polonia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria și Germania.

România este pe locul doi în top în ceea ce privește ponderea femeilor în forța de muncă din agricultură, cu 43,1%, după Austria, cu 44,5%.

În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporția absolvenților de studii universitare variază între 1,6% în România și 25,5% în Marea Britanie.

Mai mult, în România, nouă din zece persoane care lucrează în agricultură au doar experiență practică, țara noastră fiind pe primul loc, alături de Grecia, Bulgaria și Cipru, la acest capitol. La celălălalt capăt al clasamentului se situează Italia, unde peste 90 la sută dintre fermieri dispuneau de cel puțin o pregătire de bază în domeniu.

Doar unu dintr-o sută de manageri de fermă din România au urmat cursuri de management.

Un detaliu care arată, însă, starea agriculturii românești este faptul că țara noastră are cea mai mică proporție din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time. În Uniunea Europeană, media este de 16,4%, în timp ce țări precum Franța, Belgia, Cehia sau Luxemburg se laudă cu peste 50% dintre muncitorii în agricultură angajați cu normă întreagă.

În acest an, România a înregistrat producții record la grâu, secară și triticale, cu peste 10 milioane de tone. Și la rapiță s-a bătut recordul în 2017, cu 1,7 milioane de tone, în timp ce la orz și orzoaică a fost reușită cea mai mare producție din ultimii 23 de ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.