Un român și-a săpat o casă în stâncă. Ce a reușit după 12 ani de muncă

FOTO Diana Frîncu/Adevarul.ro
FOTO Diana Frîncu/Adevarul.ro

Vasile Șerban, un bărbat în vârstă de 63 de ani, din comuna prahoveană Tătaru, a săpat 12 ani în stânvă până a reușit să amenajeze un adăpost inspirat de chiliile călugărilor care se refugiau în secolul al XVI-lea.

Potrivit Adevarul.ro, povestea a început atunci când familia Șerban a decis să se ocupe de terenul moștenit de la bătrâni, într-un loc izolat din comuna prahoveană Tătaru. Zona ar fi fost potrivită pentru o cultură viticolă, însă terenul era prea departe de sat, iar vietățile care trăiesc în zonă le-ar fi compromis destul de mult recolta.

„Dacă vie nu puteam să pun, am plantat nuci. Am curăţat terenul de mărăcini şi m-am apucat de treabă. Vara, când erau căldurile alea de nu mai puteai să respiri, simţeam nevoia să mă pun la adăpost, dar nu aveam unde. Am zis că de ce să fac un bordei, mai bine sap puţin în stâncă şi fac acolo un loc unde să stau de ploaie sau de arşiţă.

M-am apucat de săpat şi nu m-am mai oprit. Nu mai ştiu câte târnăcoapte am stricat. Se toceau imediat că stânca e dură. Le luam acasă şi le ascuţeam şi apoi mă întorceam la chilia mea“, le-a povestit jurnaliștilor de la Adevărul, Vasile Șerban, cum și-a început o casă în stâncă.

A muncit mai ales iarna, când nu avea treabă la pădure și se plictisea. Dădea la târnacop de dimineață până seara. „Am făcut muncă de sclav, dar nimeni nu m-a pus. A fost damblaua mea. Acum cu prietenii aici și mai beau o bere”, a mai povestit Vasile Șerban, pentru Adevărul.

Nu s-a oprit la o încăpere, a săpat șapte mici camere. A improvizat chiar și un altar, a făcut un loc de dormit, precum și o bucătărie unde a adus scaune pentru musafiri.

Acum, primarul din comuna Tătaru spune că grota lui Vasile Șerban ar putea deveni o atracție turistică, alături de băile sulfuroase și chiliile vechilor călugări din zonă.

SURSA FOTO: Diana Frîncu/Adevarul.ro
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.