Un român a primit zeci de amenzi din străinătate după ce și-a vândut mașina

RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com
RCA 2018 FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay.com

Un bărbat din Oradea, care și-a vândut mașina, a primit după câteva luni zeci de amenzi.

Potrivit Digi24, poliția franceză i-a trimis amenzi de aproximativ 1.000 de euro, chiar dacă nu a fost niciodată în această țară.

Apoi a aflat că persoana care i-a cumpărat mașina nu a mai schimbat numerele de înmatriculare, iar în baza de date din România, care e conectată cu cea din Uniunea Europeană, apare numele său.

Reprezentanții Direcției Economice din Primăria Oradea spun că radierea din evidența fiscală a mijloacelor de transport nu îi absolvă de eventuale consecințe ce pot să apară ca urmare a faptului că nu a fost radiată din circulație mașina respectivă.

Potrivit legii, după vânzare, mașina nu trece automat pe numele cumpărătorului, iar vânzătorii care nu-și radiază mașinile primesc toate amenzile pe care le încasează noii proprietari.

„Dacă primeşte o amendă în alt stat, cei din statul respectiv, poliţia rutieră de acolo, se orienteză după datele din certificatul din talon şi acolo figurează vechiul proprietar”, a declarat prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, pentru Digi24.

De anul viitor urmează să intre în vigoare o ordonanță de urgență, care pune în aplicare o directivă europeană. Potrivit acesteia, dacă în trei luni de la cumpărare noul proprietar nu transcrie mașina cumpărată i se suspendă dreptul de înmatriculare a mașinii și poate fi tras la răspundere penal.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.