Un român, prima persoană cu dizabilități care participă la Maratonul 6633 Arctic Ultra

FOTO: Polgar Levente Ioan/Facebook
FOTO: Polgar Levente Ioan/Facebook

Polgar Levante este prima persoană cu dizabilități din lume acceptată la Maratonul Arctic Ultra 6633, considerat cel mai dur maraton. Întrecerea este una infernală. Participanții la această întrecere trebuie să parcurgă 566 de kilometri la Polul Nord, la temperaturi extrem de scăzute.

Polgar și-a pierdut mâna dreaptă la doar șase ani, într-un accident. S-a apucat serios de sport în ultimii opt ani. Originar din Aiud, Polgar Levente aleargă maratoane şi ultramaratoane, iar în iulie 2016 a stabilit un nou record naţional, când a traversat România de la vest la est și a alergat 1.011 kilometri în 14 zile. De asemenea, a făcut o tradiție în ultimii ani dintr-un maraton, de Ziua Națională, între Aiud și Alba Iulia.

Din păcate, Polgar Levente a fost obligat de organizatori să abandoneze. „La kilometrul 107 am intrat într-o furtună polară cu un vânt ce depăşea 100 kilometri pe oră, mi-a răsturnat sania cu mine cu tot. Am apăsat butonul de a veni organizatorul de a mă ajuta să scot sania pe drum, a venit medicul care a decis să mă oprească prin abandon.

Am cerut organizatorilor de a mă lăsa să continui cursa fie şi onorific, lucru ce nu au fost de acord. Vă rog să mă iertaţi pentru că v-am dezamăgit, aveţi tot dreptul de a fi supăraţi pe mine”, a scris Polgar Levente.

La maraton s-au mai înscris și Florentina Iofcea, o românâncă din Canada, precum și Avram Iancu. Însă ambii au abandonat.

Însă există și o veste bună. Tibi Ușeriu, cel care a câștigat edițiile din 2016 și 2017, este primul și a parcurs aproximativ 115 mile. Cu excepția lui Ușeriu, niciunul dintre românii care s-au înscris nu au mai participat la această competiție.

Cursa de peste 350 de mile se va încheia la data estimată de 17 martie, la Tuktoyaktuk. În 2016, de exemplu, Tiberiu Ușeriu a fost nevoit să înfrunte temperaturi și de -62 de grade Celsius. În cele nouă ediții încheiate până acum, doar 25 de competitori au reușit să încheie cursa.

FOTO: Polgar Levente Ioan/Facebook

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.