Un român poate câștiga 100 de milioane de euro cu un act cumpărat de pe net cu 112 lei

Sursa foto: OLX.ro
Sursa foto: OLX.ro

O obligațiune din 1906, cumpărată de un bucureștean de pe net cu 112 lei, i-ar putea aduce o avere. Acesta a obținut în instanță executarea silită a Primăriei Iași pentru 100 de milioane de euro, pentru că a reușit să actualizeze valoarea obligațiunii la rata inflației din ultimii 111 ani. Suma reprezintă aproape jumătate din bugetul general al Primăriei Iași pe 2017.

„A făcut mai mult decât prevede legea şi mai mult decât i-a permis judecătorul. I-a făcut şi o actualizare la acel titlu executoriu de doar 2,5 tone aur, evaluate în lei sau în altă valută”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica, pentru Digi24.

Obligațiunea a cumpărat-o de pe un site de anunțuri cu 112 lei. „Clientul meu, când a venit la mine, sincer eram rezervat, însă, ulterior, la o a doua întâlnire, el a venit cu temele făcute, să spunem, cu documentaţia întreagă, cu extrase din legile din perioada interbelică”, a spus avocatul Ionuţ Iftode, pentru Digi24.

Primăria a contestat decizia și speră să obțină câștig de cauză. Altfel, această situație ar putea crea un precedent periculos. În 1906, numai Primăria Iași a emis în jur de 27.000 de astfel de obligațiuni. Campania a fost pentru a realiza proiectul de aducțiune a apei de la Timișești la Iași.

Directorul Direcției Județene a Arhivelor Statului Iași, Florin Cîntic, spune că în cercetarea făcută la sala de studiu nu s-a găsit un monitor oficial prin care seriile pe care le avea să fi fost câștigătoare.

Cercetătorii mai spun și că sunt muți colecționari care au astfel de titluri și se găsesc multe la vânzare pe internet.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.