Vasile Stoica a călătorit zeci de mii de kilometri în scaun cu rotile / Foto: Pagina de Facebook Vasile Stoica
După ce toamna trecută a a ajuns până la Capul Nord, în Norvegia, călătorind în fotoliu rulant, Vasile Stoica este gata să plece într-o nouă expediţie, de această dată în America Centrală şi de Sud.
Anul trecut, lugojeanul a „împlinit” 20 de ani de călătorie în scaunul cu rotile pe şoselele lumii. În vârstă de 44 de ani, Vasile s-a născut cu paraplegie (paralizia ambelor membre inferioare), iar cele 13 operaţii suferite la ambele picioare pe când era copil nu l-au ajutat.
În 1992, într-o călătorie în Franţa, a văzut că persoanele cu handicap locomotor făceau sport, iar din acel moment s-a hotărât să devină şi el sportiv. Un an mai târziu, când Asociaţia Persoanelor cu Handicap Locomotor din Lugoj a fost invitată la o conferinţă europeană care avea loc în Ungaria, Vasile a parcurs drumul dintre Lugoj şi Siofok în scaun cu rotile (340 de kilometri în patru zile).
De atunci, lugojeanul a parcurs 80.000 de kilometri în scaunul cu rotile, pe şosele din toată lumea. Cea mai lungă expediţie a fost un tur al Pământului făcut timp de un an, din mai 1998 până în mai 1999: a parcurs 36.000 de kilometri prin Europa, America de Nord, Australia și Africa. Toamna trecută a ajuns la Capul Nord, iar următoarea destinaţie este şi mai exotică.
„Mă atrage foarte mult America Centrală şi de Sud şi demult mi-am dorit să realizez un turneu acolo. Mulţi îmi spun să nu mă hazardez, să nu mă duc acolo, pentru că sunt unele zone foarte periculoase, dar parcă atunci când aud asta îmi doresc şi mai mult să merg”, a povestit lugojeanul pentru adevarul.ro.
Călătorie prin 12 țări
Startul este programat în prima parte a lunii februarie, de pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Apoi, Vasile va trece prin Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru şi Chile. Dacă totul merge conform planului, își va încheia călătoria în capitala Santiago de Chile la data de 5 iunie 2014.
„Pentru moment am destui bani cât să pornesc, dar nu voi pleca dacă nu am toată suma necesară. În Europa a fost cum a fost, în ultima călătorie am pornit fără să am toţi banii, a fost greu, am mai dormit la cort, am mai redus mâncarea şi apa, am mai scurtat traseul iniţial, dar până la urmă am reuşit. De această dată nu risc, plec doar dacă am strâns toată suma, mai ales că merg într-o zonă pe care nu o cunosc”, a explicat el.
Lugojeanul îşi bazează expediţiile pe donaţii şi sponsorizări, iar eforturile sale de a strânge fonduri sunt sprijinite de două organizaţii din Bucureşti, Fundaţia „Inimi pentru Sport – Ruxandra Dragomir Ilie” şi Fundaţia „Licinium”.
Românul îşi descrie călătoriile drept „pelerinaje ale speranţei pentru toate persoanele cu dizabilităţi” şi încearcă să le arate acestora că problemele fizice pot fi depășite.
Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: