Un român a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică

Cristian Bodnar a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică. Foto: Facebook

Cristian Bodnar, care a absolvit Universitatea din Manchester, a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică și a primit o medalie de la Michael D. Higgins, președintele Irlandei.

Bodnar are 21 de ani și este originar din Bistrița. El a studiat informatica la Manchester, în Marea Britanie.

Tânărul român a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică având un proiect numit ”De la text la sinteza imaginii, folosind rețele generative adversariale”. Mai precis, el a pus la punct un program care răspunde unor comenzi vocale, desenând ceea ce i se spune.

La competiție au participat peste 5.000 de persoane, în cadrul a 25 de categorii. Din juriul întrecerii au făcut parte profesori și oameni de știință de la universități prestigioase precum Cambridge, Yale și Harvard.

Premiul Nobel Junior este cea mai importantă distincție pentru tinerii din mediul academic, acoperind mai multe domenii, printre care artă, știință exacte și științe umane.

Studentul român a fost premiat în cadrul unei gale organizate la Dublin, la care au participat și foști câștigători ai premiului Nobel, dar și astronauți ai NASA.