Un proiect de geniu: nisipul inteligent. Un xerox pentru obiecte

electromagnets
Daniela Rus şi Kyle Gilpin, cercetătorii care lucrează la nisipul inteligent. Sursa foto: M. Scott Brauer

O echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a prezentat teoretic o metodă uimitoare de copiere a obiectelor. Procedura ar fi următoarea: modelul de replicat este plasat într-o cutie cu nisip, iar grăunţele „inteligente” de nisip se vor grupa singure pentru a crea o replică a acelui obiecte.

Grăunţele de nisip care nu participă la replicare vor rămâne pe fundul cutiei. Mai mult, atunci când cineva doreşte să renunţe la replică, grăunţele care s-au grupat se pot dezbina din nou, fiind din nou gata pentru a copia un alt obiect introdus în cutie.

Daniela Rus, co-autor al lucrării, a spus că dacă fiecare grăunte de nisip ar putea stoca o hartă digitală obiectului final, atunci algoritmul va avea mari şanse să poată fi pus în aplicare. „Totuşi, am vrea să rezolvăm problema fără această cerinţă. Am vrea să nu cunoaştem din timp cum va arăta obiectul”, spune Rus, citată de Tech Eye.

Grăunţele de nisip vor putea transfera mesaje de la unul la altul, pentru a se cunoaşte unde există vecini lipsă. În acel moment, alte grăunţe se vor ataşa obiectului în construcţie, până când replica va fi perfectă.

Mai mult, algoritmul ar putea crea mai multe replici, dar şi replici de dimensiuni mai mici sau mai mari decât originalul. Lucrarea finală va fi prezentată în luna mai, la Conferinţa Internaţională de Robotică şi Automatizări IEEE.

Până atunci, Rus şi autorul principal al lucrării, Kyle Gilpin, au testat algoritmul folosind cuburi cu laturi de 10 milimetri, dotate cu procesoare şi magneţi.

Pentru a se „lipi” unul de altul, pentru a comunica şi a-şi transmite energie, cuburile folosesc „magneţi electropermanenţi”, materiale al căror magnetism poate fi schimbat brusc cu ajutorul unor şocuri electrice. Fiecare cub are magneţi pe patru dintre cele şase feţe ale sale.

Folosind aceste cuburi, Gilpin şi Rus au demonstrat că algoritmul lor funcţionează. Trecerea la „nisipul inteligent” se anunţă însă o mare provocare, însă rezultatele promise merită orice efort din lume.

Pentru ca publicul să înţeleagă mai bine intenţiilor lor, cei de la MIT au realizat şi un video:

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version